Majorarea pensiilor, la "licitaţie". După ce PSD a propus creşterea cu 10%, un lider PNL plusează: Propunerea va fi să fie minimum 16%

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Dispută în coaliţie pe seama pensionarilor şi a speranţelor pe care aceştia şi le pun în majorarea pensiilor. 

După ce Marius Budăi a anunţat că PSD va propune în coaliţie ca pensiile să crească cu 10%, un lider marcant al PNL plusează şi spune că pensiile trebuie să crească cu 16%. Rareş Bogdan este cel care a lansat această nouă variantă pentru majorarea pensiilor românilor. 

Pensia minimă ar putea creşte de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, de la 1 ianuarie anul viitor, a anunţat, miercuri, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi. Potrivit acestuia, propunerea vine din partea Partidului Social Democrat (PSD) şi va fi înaintată membrilor coaliţiei de guvernare.

Ministrul Muncii susţine că de această măsură vor beneficia 1,3 milioane de pensionari. De asemenea, PSD va propune majorarea punctului de pensie.

"Tot în coaliţie vom propune şi majorarea valorii punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei", a adăugat Budăi. Efortul bugetar la bugetul de asigurări sociale este estimat la 11 miliarde de lei. Ministrul Muncii a anunţat, de asemenea, la Constanţa că PSD va propune coaliţiei de guvernare a salariului minim pe economie la 3.000 de lei

 

Nu este 10%, ci 16% - potrivit legii, a spus Rareş Bogdan (PNL)

 

"PNL dorește mărirea pensiilor și consideră că 10% este foarte puțin. PNL dorește mărirea pensiilor cu cât a rămas până la 40%. Noi am mărit odată cu 14%, altătdată cu 10%... Acum avem o creştere de 24%, deci trebuie făcută mărirea cu diferența care a rămas.

Ministerul Finanțelor este la domnul Câciu. Inflația este de 15%. Dl.Câciu este obligat să găsească sursa de finanțare.

Propunerea va fi sa fie minim 16% creșterea astfel încât să se ajungă la procentul de 40%. Dl. Câciu e obligat să găsească o sursă de finanțare pentru o creștere cu minim 16%. Nu e propunerea mea, e a PNL. Dacă nu găsește resursele, să plece acasă. Dânsul a anunțat  o creștre cu 10%. Nu este 10%, ci 16% - potrivit legii. Așteptăm să vină la Coaliție cu resursele bugetare și să facem majorarea. Nu de 5 și nici de 10%, asta este o jignire la adresa românilor.

Nimeni din PNL nu e departe de problemele românilor (...). Colegii mei doar au întrebat responsabil ce se întâmplă, dacă România are bani pentru a crește până la procentul fixat prin lege. Am crescut cu 14% guvernul Orban și cu 10% guvernul Ciucă. Noi nu deținem ministerul (Finanțelor - n.r.). Trebuie să ne ținem de lege. Haideți să ne uităm pe indexor. Haideți să fim responsabili și să recunoaștem că ne împrumutăm pe niște dobânzi foarte mari. Dl. Câciu negociază mai prost decât dl Cîțu, care se împrumuta cu 2% și acum ne împrumutăm cu 8,5%. Îl critica pe Cîțu, dar acum Câciu se împrumută cu dublul dobânzii lui Cîțu. Luni sau marți vom avea ședința de Coaliție și dl Câciu va fi rugat să răspundă de ce România se împrumută cu o dobânda de aproape 9%", a afirmat Rareș Bogdan, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

 

Ministrul Muncii, Marius Budăi: Vom propune în coaliţie majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei

 

Partidul Social Democrat (PSD) va propune coaliţiei de guvernare majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei brut, a anunţat, miercuri, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.

Potrivit acestuia, PSD îşi doreşte ca 2.800 de lei din salariul minim pe economie să fie impozitaţi, iar 200 de lei să fie scutiţi de plata contribuţiilor la bugetul de stat.

"Noi, PSD, vom propune în coaliţia politică o majorare a salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea unui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei, dar valoarea va fi obligatorie. Asta înseamnă că 2.800 de lei vor fi taxaţi, efortul bugetar este pentru acei 250 de lei, iar 200 de lei rămân în continuare netaxaţi", a afirmat Budăi.

El a subliniat că "fişa postului unui guvern este să aibă grijă de cetăţenii lui", mizând astfel pe un susţinerea PNL pentru adoptarea acestei măsuri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel