Majorarea pensiilor. Profesorul Mircea Coșea: Nu așa se rezolvă problema veniturilor în România
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ce trebuie, de fapt, făcut pentru ca veniturile să crească în mod real
Ce trebuie, de fapt, făcut pentru ca veniturile să crească în mod real
Profesorul de economie Mircea Coșea a comentat ultimele măsuri ale guvernanților, exprimându-și speranța că nu va fi o nouă greșeală politică. 

După cum se știe, pensiile vor crește, începând din 1 ianuarie 2023, cu 12,5%. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere proiectului de OUG cu toate prevederile necesare, document care urmează să fie aprobat de Guvern. Tot din prima zi a anului viitor cresc și salariile cu 10%, în condițiile în care inflația este mult peste acest procent. În același timp, proiectul de act normativ prevede, totodată, înghețarea indemnizațiilor demnitarilor, dar și a sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor și primelor care fac parte din salariul brut.

„Statul trebuie să își reducă cheltuielile pentru a putea să mai aibă un oarecare impuls în stoparea inflației. Sigur că nu este posibil să se stopeze inflația în momentul de față, dar eforturile statului pentru reducerea cheltuielilor ar trebui să fie evidente. În măsura în care statul nu poate să mărească pensiile până la nivelul inflației e clar că există niște incapacități din partea bugetului de a acoperi nevoile. Așteptăm să vedem cum va fi varianta finală a ordonanței, pentru că și aici pot să apară lucruri care sunt diferite de prima reacție pe care o avem și care este negativă față de această creștere”, a declarat Mircea Coșea la Euronews România.

O situație contradictorie

În același timp, profesorul de economie este de părere că „înghețarea în acest an a salariilor demnitarilor este binevenită”. „Deci este o situație contradictorie, pentru că nu cunoaștem în amănunt ce se va întâmpla. Sperăm însă că nu va fi o chestiune de natură electorală, pentru că ar fi un lucru negativ în momentul de față. Să sperăm că nu va fi din nou o greșeală politică, pe care Guvernul o face. A mai făcut astfel de greșeli atunci când a mărit veniturile unor funcționari peste nivelul inflației, în măsura în care pensionarii au fost sub nivelul inflației”, a mai spus el.

Nu așa se rezolvă lucrurile

Pe de altă parte, Mircea Coșea este de părere că această majorare „nu va rezolva situația veniturilor în România, care trebuie neapărat aduse la nivelul inflației”.„Acordarea acestor ajutoare, care apar ca niște cadouri, are o parte necesară în momentul de față, pentru că avem oameni care chiar sunt în dificultate. Pe de altă parte, nu e bine să mărim această parte de ajutoare sociale în discordanță cu ceea ce ar trebui să primească toți oamenii, în funcție de contributivitate. Aceste cadouri pe care le face Guvernul nu sunt cum ar trebui să fie, pentru că se bazează pe anumite venituri de pensie și ar trebui să se bazeze pe venituri materiale. Sunt pensionari care se încadrează în aceste ajutoare, dar care, de fapt, au venituri mai mari decât pensia pe care o au. La orașe, în apartamente de 80 de mp, stau pensionari care nu au alte venituri, în afara de pensie”, a conchis profesorul.

Precizări de la ministrul Budăi

Între timp, ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu noi precizări privind măririle preconizate pentru pensionari. „Sumele vor fi înscrise separat pe cuponul de pensie , astfel încât seniorii României să regăsească aceste sume acolo și să le fie simplu de identificat”, a spus Budăi la ProTv. 

El a adăugat că sumele alocate pentru plata facturilor la energie vor fi acordate sub forma unor vouchere, care vor fi distribuite prin intermediul Poștei. Încă nu s-au stabilit pașii necesari pentru decontare, a subliniat oficialul. “Suntem pe final cu construcția actului normativ, vrem să avem și normele de aplicare și căutam cea mai debirocratizată posibilă măsură, astfel încât să nu punem cetățenii pe drumuri. Este un voucher care va fi tipărit, nu este card bancar – este voucher care va fi trimis prin Poșta Română, a precizat ministrul Muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel