Urmărește dezbaterea live

Majorarea pensiilor și salariilor. Premierul Ciucă i-a răspus ministrului Budăi
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Este o nouă veste pentru pensionari și salariați
Este o nouă veste pentru pensionari și salariați
Premierul Nicolae Ciucă a comentat declarațiile ministrului Muncii, Marius Budăi. 

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat miercuri că "declaraţiile sau intenţiile" exprimate de ministrul Muncii, Marius Budăi, privind creşterea pensiilor şi a salariilor la începutul anului viitor nu au fost discutate nici în coaliţie, nici în Guvern, menţionând că toate aceste chestiuni urmează să fie clarificate la Palatul Victoria.

"Eu sunt convins că domnul ministru Budăi cunoaşte foarte bine ce scrie în fişa postului Guvernului, cred că şi în fişa postului ministrului Muncii şi atunci când venim cu astfel de propuneri, cel puţin pe ceea ce priveşte majorarea salariilor şi a pensiilor, trebuia să aibă în vedere că este obligatorie consultarea Consiliului Naţional Tripartit, plus discuţiile care trebuiau să aibă loc la nivelul coaliţiei şi la nivelul Guvernului. Ca atare, toate aceste chestiuni le vom clarifica şi vom avea o abordare la nivelul Guvernului, aşa cum am avut şi până în acest moment. Este vorba de responsabilitate, este vorba de ceea ce oamenii aşteaptă de la noi, să ştie că Guvernul este în măsură să ia decizii şi măsuri reale, şi nu vorbe. De aici discutăm de ce facem, nu de ce vorbim (...). Eu cred că am comentat suficient de mult declaraţiile, le zic momentan politice, ale domnului ministru Budăi, v-am prezentat care este realitatea şi faptul că aceste declaraţii sau aceste intenţii nu au fost dezbătute în coaliţie, nu au fost discutate în Guvern", a precizat Ciucă după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

El a adăugat că nu se poate discuta de majorări ale pensiilor şi salariilor, câtă vreme nu există un proiect de buget pentru 2023.

"Atât timp cât nu avem proiecţia bugetară pentru 2023, pe de o parte, şi tot în acelaşi timp, în care la Ministerul Muncii, condus de domnul ministru Budăi, îşi desfăşoară activitatea grupurile de lucru prin care avem sarcină asumată prin PNRR să eliminăm inechităţile din Legea salarizării şi din Legea pensiilor, în momentul în care vom fi finalizat toate aceste chestiuni, trebuie să ne gândim la celelalte măsuri pe care trebuie să le luăm pentru majorarea salariilor şi pensiilor", a punctat premierul.

Întrebat dacă ministrul Budăi ar trebui sancţionat pentru aceste declaraţii, în contextul în care ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost criticat de partenerii politici, Ciucă a spus cu sunt decizii şi măsuri pe care le va lua "în conformitate cu atributul funcţional".

Precizările premierului au fost făcute în contextul unor întrebări referitoare la declaraţiile ministrului Budăi privind majorarea salariilor şi pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Miercuri, la Constanţa, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a declarat că PSD va propune coaliţiei de guvernare majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei brut iar pensia minimă ar putea creşte de la 1.000 de lei la 1.100 de lei de la 1 ianuarie anul viitor. 

Citește și Majorările pensiilor și salariilor. Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră

"Legat de acea propunere pentru majorarea salariilor, un nou set de măsuri sociale, vă rog să aveţi încredere că, la nivelul coaliţiei de guvernare, atât Partidul Naţional Liberal, cât şi Partidul Social Democrat, cât şi UDMR, am avut de fiecare dată în dezbatere măsurile prin care să realizăm protejarea populaţiei şi, în mod deosebit, protejarea economiei. Ca să putem să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să mărim, să majorăm, atât pensiile, cât şi salariile", a afirmat Ciucă într-o conferinţă de presă, întrebat în legătură cu propunerea PSD de majorare a salariului minim la 3.000 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel