Majorarea salariilor. Oficial BNR: Riscul acesta fiscal tot creşte, aş spune, şi nu ne ajută
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
ROBOR 27 februarie 2023. Indicele bancar ajunge la cotaţia din 2022
ROBOR 27 februarie 2023. Indicele bancar ajunge la cotaţia din 2022
În cazul în care schema de plafonare şi compensare ar rămâne în forma actuală şi ar costa 40 de miliarde de lei, există posibilitatea ca deficitul bugetar să sară la 9% din PIB în acest an, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

"Consiliul Fiscal ne spune că realist deficitul este 7% din PIB şi ne mai spune că se bazează pe o cifră relativ redusă de cost al schemei de plafonare şi compensare. Deci, dacă schema de plafonare ar rămâne aşa cum este şi ar costa 40 de miliarde de lei, probabil deficitul ar sări la 9% din PIB", a spus Cristian Popa, la "Europa Liberă".

Întrebat cum vedere majorările de salarii în sectorul bugetar, el a spus că mixul de politici, monetară, pe care o face BNR, şi fiscală, pe care o face Guvernul, e ca maşina cu două volane. Când inflaţia e mare trebuie ca politicile economice să frâneze această inflaţie.

"Un şofer frânează şi acela suntem noi, la Banca Naţională. Deja de un an călcăm încet, încet frâna. Însă, pe partea cealaltă, a deficitului fiscal, nu vedem o frânare şi atunci avem un singur şofer cu un singur volan care frânează. Riscul acesta fiscal tot creşte, aş spune, şi nu ne ajută. Acum două luni vorbeam de creşteri de taxe tocmai pentru reducerea deficitului, vorbeam de solidaritate, acum vorbim de creşterea cheltuielilor. Înţeleg că sunt presiuni sociale. Înţeleg că inflaţia îi afectează pe toţi românii, însă ajungem la această disciplină fiscală. Dacă nu o ai, vei crea probleme şi mai mari în viitor", a afirmat Cristian Popa.

De asemenea, întrebat care este pericolul creşterii salariilor bugetarilor, Cristian Popa a punctat că pericolul îl constituie un deficit mai mare.

Citește și Marius Budăi explică de ce la stat sunt salarii mai mari decât la privat

De menționat, în acest context, și punctul de vedere exprimat de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, în privința majorării pensiilor. Intervievat de postul de televiziune Antena3, politicianul a răspuns: 

"Categoric! Aţi văzut că s-a venit şi punctual cu acele ajutoare, apoi cu acele carduri sociale", a fost răspunsul liderului PSD.

"Când vor fi mărite pensiile şi cu cât?", a întrebat Radu Tudor. 

"În primul rând vor fi mărite pensiile pentru că avem o lege, vor fi indexate cu rata inflaţiei", a răspuns preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. 

"Dacă le măriţi cu rata inflaţiei ne daţi o veste foarte bună; înseamnă că le măriţi cu 20%, că asta e inflaţia reală", a fost replica lui Radu Tudor. 

"Legea există, vom mări cu indicele de inflaţie", a răspuns preşedintele PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel