În opinia sa, majorarea salariilor este în strânsă legătură cu poziția pe care țara noastră, alături de vecinii balcanici, o are pe scena europeană, cum suntem văzuți de investitori și un factor important, dezvoltarea infrastructurii naționale.
”Investițiile în țările europene din Est, din țările occidentale și din țările din zona Asia – Pacific sunt din ce în ce mai puține pentru că salariile au crescut prea mult, forța de muncă este prea scumpă și competitivitatea acestor țări scade. Cei care investesc, nu se mai uită la România și Bulgaria, acestea sunt țări europene care au pretenții la valoare forței de muncă, la asigurări, la ajutor de șomaj, e altă lume”, mărturisește profesorul universitar Mircea Coșea.
Un punct important pe care îl subliniază Mircea Coșea este faptul că competitivitatea mediului privat românesc este în declin iar în acest context, majorarea salariilor presupune un compromis mai mare decât am putea bănui.
”Conform unui studiu, România a pierdut, față de perioada de aderare (la UE - n.r.), 40% din potențialul de competitivitate. E foarte bine să dai omului mai mulți bani, dar este sustenabil așa ceva? Da! În condițiile în care înlocuiești competitivitatea salarială cu competitivitatea tehnologică. Dacă faci investiții în tehnologie și ai reducerea costurilor ca urmare a faptului că introduci robotică, ai management, poți să dai salarii mai mari, dar dacă nu faci lucrul acesta, atunci pierzi. Este o problemă nu doar în România ci în mai toate țările Estice sau Central – Europene.
Lejeritatea cu care aud că se discută despre salariul minim mă cam sperie, pentru că nu va fi așa. Greutatea pe angajator este din ce în ce mai mare iar competitivitatea lui scade iar în România există alți doi factori care distrug competitivitatea: unul este prețul energiei, care este mai mare ca în alte părți și al doilea este distribuția teritorială inegală. România este o țară nedezvoltată din punctul de vedere al regiunilor, unele foarte bogate, altele foarte sărace, lucrul acesta îi sperie pe investitori, ei sunt în vest, acolo unde este mai bine organizat iar acolo unde nu au nici autostradă, nu se duc și rămân foarte în urmă”, a conchis Mircea Coșea.
Urmăriți emisiunea la linkul de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...