Majorarea salariului minim în 2024. Negrescu: Un plus de 138 de lei net. Reducerea taxelor salariale, soluţia pentru creşterea puterii de cumpărare

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: Mihai Ciobanu
Adrian Negrescu a realizat o scurtă analiză asupra propunerii de majorare, în 2024, a salariului minim pe economie. 

Analistul economic Adrian Negrescu a comentat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, propunerea de majorare a salariului minim brut de la 3.300 lei, la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024.

"În prezent, Guvernul decide, practic din propriul pix, cât crește salariul minim, iar noua propunere este de 3700 lei brut de la 1 iulie. Asta înseamna un plus de 138 de lei net. E mult, e puțin? Luând în calcul inflația cumulată de peste 30% din ultimii 3 ani, pare puțin, însă trebuie să ținem cont și de puterea firmelor de a plăti aceste salarii. Sa nu ne trezim ca punem gaz pe focul inflaţiei.

Dacă își dorește să crească puterea de cumpărare, dincolo de noua formulă de calcul a salariului minim, aflată în discuţie ca urmare a directivei UE, Guvernul ar trebui să reducă și taxele salariale – să nu uităm că, în prezent, din câștigul salarial brut statul ia mai mult de 60 la sută din bani, incluzând aici și tva-ul și accizele pe care le plătim pentru produsele și serviciile pe care le folosim zilnic", a explicat analistul economic Adrian Negrescu.

„Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiţi de taxe din salariul minim brut”, declara, la finele anului trecut, premierul Marcel Ciolacu.

 

Datele INS

 

Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică, în luna decembrie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 8.301 lei, cu 535 lei (+6,9%) mai mare decât în luna noiembrie 2023. Câştigul salarial mediu net a fost 5.079 lei, în creştere cu 314 lei (+6,6%) față de luna noiembrie 2023. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (12.710 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.825 lei).

În luna decembrie 2023, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna noiembrie 2023, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi reducerilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel