Majorări salariale și nu prea. Cine primește mai mulți bani

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bani / Foto: DCBusiness
Bani / Foto: DCBusiness
Guvernul a actualizat propunerea de OUG prin care se modifică grilele de salarizare, astfel că unele lefuri vor crește.

Noua formă a proiectului de OUG cu modificări la salarizarea bugetară vine să acorde, practic, pentru toți bugetarii care n-au ajuns încă la salariile din grilele Legii salarizării bugetare stabilite pentru 2022, o pătrime din diferenţa între salariul din grilă şi salariul actual. 

Majorările se vor acorda începând cu salariul pe luna august.

„Prin excepţie de la prevederile alin.(1) și prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) și alin. (41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) și alin. (41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022”, se spune în noul proiect de la Ministerul Muncii.

Totodată, în document se mai specifică și faptul că aceste majorări vor trebui să se încadreze în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Propunerea inițială

În propunerea de ordonanță inițială pentru anumite lefuri erau prevăzute și alte majorări substanțiale și care s-ar fi acordat tot din luna august însă această măsură a fost abandonată de guvern.

O primă măsură propusă prin proiectul de OUG inițial de la Ministerul Muncii stabilea că personalul implicat în coordonarea Planului național de redresare și reziliență (PNRR) va beneficia de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/ salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%.

Majorarea s-ar fi aplicat celor care desfășoară activități legate de PNRR, în cadrul autorităților publice cu rol în gestionarea și/ sau implementarea fondurilor europene, inclusiv în cadrul coordonatorilor de reforme și/ sau investiții.

Apoi, proiectul prevedea modificarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, incluzând o prevedere care stabilește că personalul din cadrul INS, dar și cel din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică, va beneficia, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

De asemenea, funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și din instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora ar fi beneficiat, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%. 

În plus, proiectul viza, la fel ca cel actual, și modificarea OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru ca, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice să fie majorat cu un sfert din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/ salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Citește și: OUG pentru majorarea salariilor a reapărut dar în altă variantă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com

pixel