Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Jurnaliști ai cotidianului francez „Le Monde”, în colaborare cu colegii lor de la site-ul maghiar de investigații „Direkt36” și de săptămânalul portughez „Expresso” au investigat și au aflat adevărul. Care nu este deloc de bun augur pentru premierul Ungariei. Pentru că în achiziționarea principalului canal de știri european s-au implicat entități apropiate lui Viktor Orban.
O operațiune care, potrivit documentelor confidențiale, viza cu precădere atenuarea Operațiunea a vizat în special atenuarea „influenței de stânga” în mass-media.
Conform versiunii oficiale, fondul de investiții Alpac Capital, cu sediul în Portugalia este cel care a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la Euronews, în iulie 2022, pentru o sumă de aproximativ 170 de milioane de euro. Tranzacția a fost validată în mai 2022 de Ministerul de Finanțe al Franței, având în vedere că Euronews, cu sediul la Lyon, este o companie de drept francez care activează într-un sector strategic, cel al mass-media.
Dar, cel puțin o treime din fonduri provin de fapt din surse legate de Viktor Orban, au dezvăluit mass-media europene care s-au ocupat de acest subiect. Fondul maghiar Szechenyi, organizație aflată atunci sub supravegherea unei fundații conduse de ministrul Economiei Mihaly Varga, a adus, astfel, o contribuție de 45 de milioane de euro, potrivit documentelor interne.
Principalul partener în operațiunile de comunicații ale guvernului ungar, New Land Media, a acordat, la rândul său, un împrumut de 12,5 milioane de euro unei subsidiare maghiare a Alpac Capital implicată în această achiziție, a confirmat proprietarul său Gyula Balasy pentru „Direkt36”. O sursă internă citată de mass-media a spus că este evident că ordinul de finanțare a investiției a venit „de sus”.
De la revenirea la putere a lui Viktor Orban în 2010, peisajul media a fost profund remodelat, publicațiile publice devenind sursă de popularizare a politicii oficiale. În același timp, cei apropiați de putere au achiziționat secțiuni întregi din sectorul media privat.
Contactați de Le Monde, jurnaliștii de la Euronews au spus că nu au observat vreo interferență în activitatea editorială a canalului de știri. Sindicatele au denunțat însă contractele de publicitate semnate cu țări precum Azerbaidjan și Arabia Saudită care, potrivit acestora, afectează conținutul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...