Manevre dubioase ale vapoarelor cu GNL. Mai multe nave au făcut întoarceri la 180 de grade

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vapoarele care transportă Gaze Naturale Lichefiate fac întoarceri la 180 de grade în Pacific
Vapoarele care transportă Gaze Naturale Lichefiate fac întoarceri la 180 de grade în Pacific
Un vapor încărcat cu Gaze Naturale Lichefiate (GNL)  cu destinația Asia a făcut o întoarcere la 180 de grade în Oceanul Pacific. Este vorba despre British Listener, navlosit de BP, se îndreaptă acum spre Europa.

Primele mari din aprilie pentru gazele naturale în Europa au determinat nava-tanc British Listener să facă o întoarcere bruscă în Oceanul Pacific după ce a petrecut două săptămâni pe mare în drum spre Asia. 

Nava închiriată de BP a părăsit Freeport LNG din Texas pe 21 martie, a traversat Canalul Panama și se afla la sud-vest de Mexic când și-a schimbat cursul pe 1 aprilie, arată datele de urmărire a navelor, scrie Bloomberg. De atunci, petrolierul a traversat din nou Canalul Panama și se îndreaptă acum spre Gibraltar, arată datele de la Marine Traffic. 

Astfel de devieri ale vapoarelor nu sunt frecvente și necesită plata unor taxe de 1 milion de dolari pentru a călători de două ori prin Canalul Panama. Dar o răsturnare de situație similară a avut loc și la începutul acestei ierni, când prețurile gazelor naturale din Europa au început să aibă o primă mare față de piețele mai tradiționale din Asia. În timp ce războiul continuă în Ucraina și persistă îngrijorările legate de aprovizionarea din Rusia, aceste economii fac ca aproximativ două treimi din toate încărcăturile de GNL din SUA să se îndrepte spre Europa.

"Acest lucru este în concordanță cu previziunile noastre privind importurile europene de GNL la un nivel record în acest an și este susținut de prețul TTF pe o lună promptă care se tranzacționează cu 3,50 dolari/mmbtu peste JKM până acum în aprilie", a declarat Peter Rosenthal, șeful departamentului de energie și gaze din America de Nord de la Energy Aspects.

Cum s-a modificat plafonarea prețurilor la energie și apă caldă

Shell ”aproape” prinsă cu mâța în sac

Shell a decis să renunțe la două nave de gaz natural lichefiat închiriate de la o companie rusă, în cel mai recent exemplu al unui gigant energetic care încearcă să evite viitoarele sancțiuni sau condamnări publice legate de războiul din Ucraina.

Shell, cu sediul la Londra, a decis luna trecută să scoată din uz navele și să suporte costurile economice, potrivit unor persoane care au cunoștință de acest lucru. Navele sunt folosite în principal pentru a transporta GNL în Asia și nu sunt direct sub incidența sancțiunilor, dar compania a decis să le lase în inactivitate ca măsură de precauție, au declarat persoanele, care au solicitat anonimatul pentru a discuta detalii private.

SCF Barents și SCF Timmerman au fost ancorate în largul coastei Singapore timp de mai multe săptămâni, potrivit datelor de urmărire a navelor compilate de Bloomberg. Navele sunt deținute de Sovcomflot - o companie controlată de statul rus - și sunt închiriate pe termen lung de Shell.

"Putem confirma că cele două nave SCF LNG menționate sunt acum oprite", a declarat Shell într-un răspuns prin e-mail la întrebări. "Ne desfășurăm activitatea în conformitate cu legile internaționale și naționale, respectând sancțiunile aplicabile și măsurile de control al comerțului."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabili / Foto: Freepik
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada

pixel