Marcel Boloş: Discutăm legarea antreprenoriatului de sistemul de educaţie prin vouchere

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene (MFE) şi cei ai Băncii Mondiale discută posibilitatea implementării antreprenoriatului în sistemul de educaţie românesc, prin intermediul unor vouchere din programele de fonduri europene destinate îmbunătăţirii resurselor umane, a declarat, luni, ministrul de resort, Marcel Boloş. 

"Am avut o discuţie cu Tatiana (Proskuryakova - n. r.), şefa Reprezentanţei pentru România şi Ungaria a Băncii Mondiale, o discuţie foarte interesantă şi foarte aplicată pentru ceea ce ar urma să schimbăm, poate, ca paradigmă în cadrul Programului Operaţional Capital Uman (program de finanţări al Comisiei Europene - n. r.). Ne-a atras atenţia că putem discuta de legarea componentei sau a ciclului educaţional, cel pe care îl urmează tinerii în cadrul studiilor, în cadrul perioadei în care-şi desfăşoară studiile la nivel de universitate sau la nivel de colegii tehnice sau pe partea de învăţământ dual, putem lega această componentă a ciclului educaţional cu componenta de antreprenoriat, printr-un sistem de vouchere, sigur, pentru cei care au abilităţi antreprenoriale. Vorbim de diversele categorii de beneficiari cu abilităţi antreprenoriale, care îşi validează aceste calităţi de business", a afirmat Marcel Boloş, la o reuniune cu administratori de companii care au beneficiat de fonduri europene.

Educație financiară. Peste 85% dintre elevi pun bani deoparte

Ministrul a catalogat această iniţiativă drept o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte folosirea fondurilor europene pentru resursele umane.

"De ce nu, trebuie să spun că, astăzi, echipa noastră de la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, cu echipa reprezentanţilor Băncii Mondiale lucrează la această modalitate de preluare a schimbării de paradigmă şi a trecerii într-o nouă logică în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene destinate resurselor umane", a adăugat Boloş.

Acesta le-a transmis antreprenorilor români că au datoria să se alinieze trendurilor europene de promovare a domeniilor economice cu înaltă calificare, pentru a genera valoare adăugată foarte mare.

"Am folosit acest prilej pentru a face trecerea spre următoarea perioadă de programare, adică noul ciclu bugetar european, 2021 - 2027, în care astfel de iniţiative, adică Start-Up Plus sau Start-Up Diaspora, trebuie să facă parte din preocupările noastre de viitor. Nu putem face abstracţie de trendul care urmează la nivel european. Astăzi, preocupări precum specializarea inteligentă, economie digitală, dobândirea de competenţe în domenii de înaltă calificare sunt în grija şi în preocuparea Comisiei Europene, deci şi noi avem această datorie să ne aliniem acestor trenduri care au loc la nivel european şi să promovăm, pe lângă ceea ce am făcut până acum în domeniul antreprenoriatului şi a locurilor de muncă, să promovăm aceste domenii de înaltă calificare, care concentrează la un loc pe de o parte inteligenţa umană, dar generează în economie activităţi cu valoare adăugată foarte mare", a susţinut ministrul.

Potrivit acestuia, Guvernul are sarcina dificilă de a sprijini mediul de afaceri să se dezvolte în aceste direcţii cu valoare adăugată ridicată.

"De acest lucru avem nevoie, ca în economia reală să avem parte de activităţi cu valoare adăugată foarte mare. Aceasta este o sarcină deloc uşoară pe care o avem ca şi Guvern, pentru ca în mediul de business să se dezvolte cât mai mult posibil aceste sectoare ale economiei naţionale care conţin o valoare adăugată însemnată şi, bineînţeles, pe cale de consecinţă, traiul salariaţilor, dar şi business-ul, are şanse de succes din ce în ce mai mari", a precizat şeful de la Fonduri Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel