Marcel Boloş recunoaşte că sunt probleme cu SPV şi e-Factura: Dau dureri de cap şi-mi cer scuze

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Marcel Boloș / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Marcel Boloș / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a făcut o serie de declaraţii despre sistemul e-Factura şi spaţiul privat virtual. 

Luni seara, într-o emisiune TV, ministrul Finanţelor a vorbit şi despre sistemul e-Factura care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024 şi a recunoscut că încă sunt probleme cu sistemul informatic. 

"Astăzi a fost termenul scadent pentru depunerea deconturilor. Sigur, avem greutăţile noastre cu spaţiul privat virtual. Ne mai ia lumea la rost, fiindcă sunt anumite întreruperi în mentenanţă şi în funcţionare. Dau dureri de cap şi-mi cer scuze şi le mulţumesc că fac eforturi pentru a înţelege situaţia în care suntem şi le promit în acelaşi timp că într-o perioadă rezonabilă de timp vom veni cu o soluţie pentru a nu mai trece prin astfel de situaţii.

Dar pot să vă spun că după acest termen scadent de astăzi, lunea viitoare în comitetul de analiză pentru e-Factura vom analiza primele anomalii care apar între ce avem noi în modulul e-Factura şi ce se înregistrează în aceste deconturi depuse de către contribuabili. Deci, pentru prima dată este, dacă vreţi, un moment istoric pentru ANAF. E foarte greu să mai te gândeşti la felul în care să ascunzi o factură câtă vreme ştii că ai acea factură înregistrată la ANAF", a declarat, luni seara, la Digi24, Marcel Boloş.

În ceea ce priveşte utilitatea sistemului nou introdus, ministrul Finanţelor a spus că acest lucru va duce la o mai bună colectare: "Astăzi discutam cu cineva despre psihologia modulului e-Factură. Pentru că în momentul în care ştii că ai o factură care îţi este înregistrată la ANAF, îţi va fi foarte greu, pentru că, la un moment dat, chiar dacă încerci să o ascunzi, ea va ieşi la iveală. Adică o ascunzi, poate pentru o perioadă de timp, dar în cele din urmă tot o identificăm", a subliniat Marcel Boloş. 

 

Ce a anunţat Marcel Boloş la începutul anului, despre e-Factura

 

"Anul acesta vine cu o noutate importantă pentru companiile țara noastră, care sunt obligate să implementeze sistemul e-Factura. 

De acest modul e-Factura depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale. Modulul acesta este unul foarte important, în contextul în care datele European Commission arată că suntem ţara din UE cu cea mai mare evaziune fiscală şi cea mare indisciplină financiară în gestionarea taxei pe valoarea adăugată.

Ce face concret sistemul?

Toți operatorii economici sunt obligați să raporteze facturile emise în relaţia cu alte companii.Atenție! În relația cu persoane fizice nu se aplică această obligativitate.

Cu ce ne ajută aceste informații?

Este un instrument puternic pentru ca noi să urmărim în timp real lanțurile de fraudare, permițându-ne să luăm măsuri imediate pentru a identifica și pentru a stopa participarea persoanelor impozabile la astfel de activități frauduloase.

Am susținut săptămâna trecută o conferință de presă la Ministerul Finanţelor în care am prezentat pe larg stadiul implementării e-Factura, în care am răspuns și celor care pun la indoială sistemul.

Concret, testele arată că suntem în stare să prelucrăm pe zi zeci de milioane de facturi.În tot acest proces vreau să fie clar că suntem alături de contribuabili. Au o perioadă de grație să implementeze sistemul fără să fie sancționați și le suntem alături cu toate informațiile de care au nevoie în tot acest parcurs", explica, la acel moment, ministrul Finanţelor, într-o postare pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară

pixel