România se confruntă cu riscul de a pierde 1,76 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă nu sunt îndeplinite anumite jaloane restante din Cererea de plată 3, a avertizat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
"Vă daţi seama că valoarea întregii cereri de plată netă este de două miliarde de euro. Rămânem cu o brumă de bani, care e total nedreaptă pentru ceea ce înseamnă, aşa cum am precizat, şansa de dezvoltare a României", a declarat ministrul într-un interviu pentru AGERPRES.
Jaloanele problematice
Printre jaloanele cu probleme, care ar putea bloca accesul la aceste fonduri, se numără:
O nouă cerere de plată în iunie-iulie
Ministrul a precizat că următoarea cerere de plată, cu o valoare de 2,7 miliarde de euro, va fi depusă în perioada iunie-iulie 2024 și va include jaloane critice, precum:
1. Reforma pensiilor generale;
2. Reforma fiscală;
3. Legea taxării mijloacelor de transport poluante;
4. Codul Urbanistic.
În ceea ce privește Legea salarizării unitare, ministrul Boloș a subliniat necesitatea mutării acesteia din Cererea de plată 4 într-o cerere ulterioară, pentru a facilita procesul de aprobare.
Absorbția fondurilor europene 2021-2027: doar 5%
Referindu-se la absorbția fondurilor europene pentru exercițiul 2021-2027, Marcel Boloș a semnalat că, până în prezent, România a absorbit doar 5% din cele 44 de miliarde de euro disponibile. Dintre acestea, 31 de miliarde de euro sunt sub formă de granturi. Oficialul a subliniat necesitatea accelerării lansării de proiecte pentru a nu rata aceste finanțări.
Deficitul bugetar, sub control în 2025
Ministrul s-a arătat optimist în ceea ce privește atingerea țintei de deficit bugetar de 7% pentru 2024, precizând că, din 2025, statul nu va mai avea cheltuieli excepționale (one-off), precum finanțarea alegerilor sau despăgubirile pentru secetă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite şi Ucraina au...
Profesorul Mircea Coșea critică...
Turcia anunţă că nu renunță la...
Dmitri Medvedev comentează...
A fost publicat în Monitorul...
Acord Ucraina-SUA privind...
Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...
ANAF a făcut public calendarul...
Ziua internaţională a muncii...
Controale antifraudă de 1 Mai.
Danone renunță la coloranții...
Wall Street scade puternic pe...
Sindicatul Naţional al...
Economia zonei euro surprinde...
Tentative de fraudă prin SMS în...