Principalele subiecte abordate
Relațiile diplomatice bilaterale: Premierul Marcel Ciolacu a salutat relațiile de aproape un secol pe care România le are cu Ordinul Suveran de Malta. A subliniat atașamentul comun pentru aceleași principii și valori în sfera umanitară și în susținerea păcii.
Activitatea umanitară în România
Premierul a exprimat aprecierea pentru activitatea umanitară susținută de Ordinul Suveran de Malta în România. A menționat asistența oferită categoriilor vulnerabile, inclusiv bătrâni, bolnavi, copii cu dizabilități și familii nevoiașe. De asemenea, s-a evidențiat expertiza în gestionarea situațiilor de urgență, cum ar fi inundații și înzăpeziri, cu Serviciul de Ajutor Maltez din România (SAMR) recunoscut ca partener de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din țară.
Situația populației afectate de conflicte
Discuțiile s-au concentrat și asupra situației populației afectate de conflicte în Ucraina și Fâșia Gaza. Premierul Ciolacu a subliniat nevoia de sprijin susținut și predictibil pentru Ucraina, victimă a agresiunii ruse, și a apelat la vocea Ordinului Suveran de Malta în forurile multilaterale pentru a sprijini Ucraina și a opri agresiunea rusă.
Invitație la schimburi de experiență
Premierul a evidențiat deschiderea României pentru realizarea de schimburi de experiență în domeniul asistenței umanitare cu OSM. A adresat Marelui Cancelar al Ordinului de Malta, Riccardo Paternò di Montecupo, invitația de a vizita România.
La întâlnire au participat și membri ai delegației române, inclusiv vicepremierul Marian Neacșu și ministrul de externe, Luminița Odobescu. Din partea Ordinului Suveran Militar de Malta, au fost prezenți Marele Cancelar, Riccardo Paternò di Montecupo, Secretarul General pentru Afaceri Externe, Giampaolo Cantini, și Ambasadorul OSM în România, Roberto Musneci.
Relațiile diplomatice între România și Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos și de Malta (Ordinul Suveran de Malta/OSM) au fost stabilite în decembrie 1932, iar în ianuarie 1933 primul reprezentant diplomatic al Ordinului în România, contele Géraud Michel de Pierredon, și-a prezentat scrisorile de acreditare. Relațiile au fost reluate în 1991 după o întrerupere în 1948.
Serviciul de Ajutor Maltez din România gestionează 17 centre cu peste 1200 de voluntari și desfășoară programe extinse de asistență medicală, intervenție umanitară, asistență socială și sprijinirea diverselor categorii vulnerabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...