Numărul persoanelor din Marea Britanie aflate în căutarea unei slujbe a crescut, după scăderea numărului de locuri de muncă vacante, ceea ce sugerează că perspectivele economice incerte afectează piaţa forţei de muncă, arată datele publicate marţi Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit BBC şi Reuters.
Cu aproximativ 220.000 mai multe persoane erau în căutarea unei slujbe în perioada decembrie 2002 - februarie 2023, decât în precedentele trei luni, în timp ce numărul locurilor de muncă vacante a scăzut pentru a noua lună consecutiv.
De asemenea, în perioada decembrie 2002 - februarie 2023, rata şomajului a urcat neaşteptat, la 3,8%, de la 3,7% în precedentele trei luni, deşi rata angajării a crescut la 75,8%, ceea ce arată că mai mulţi oameni au revenit pe piaţa forţei de muncă.
Datele ONS relevă că ritmul de creştere al salariului reglementat în Marea Britanie a fost de 6,6% în perioada decembrie 2002 - februarie 2023, în timp ce salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au scăzut cu 2,3%.
Din ianuarie şi până la finalul lui martie, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 47.000 comparativ cu precedentele trei luni, la 1.105.000, deşi ONS susţine că numărul locurilor de muncă vacante rămâne la un "nivel extrem de ridicat".
Michael Stull, director al agenţiei de recrutare ManpowerGroup, a afirmat pentru BBC: "Începem să vedem o încetinire a cererii pentru noi angajaţi. Suntem încă într-o poziţie solidă". El a adăugat: "Vedem mai mulţi oameni revenind pe piaţa forţei de muncă, în special pe segmentul de vârstă de peste 50 de ani şi al tinerilor".
În pofida încetinirii economiei britanice, salariile în sectorul privat au crescut cu 6,9%, iar în sectorul public cu 5,3%.
Costul vieţii înregistrează în prezent cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape 40 de ani, parţial din cauza războiului din Ucraina. Bugetele gospodăriilor sunt afectate de creşterea facturilor la energie şi de preţurile mai ridicate ale alimentelor şi combustibililor. În octombrie, rata inflaţiei în Marea Britanie a ajuns la 11,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii peste 40 de ani, iar în februarie încă înregistra un nivel de peste 10%.
Banca Angliei se aşteaptă ca inflaţia să scadă sub 4% până la finalul anului, în urma declinului preţurilor la energie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...