Marile bănci ale lumii plătesc sume colosale pentru combaterea dezastrelor climatice, dar nu fac compromisuri
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Petrol, investiții / sursa: Freepik.com
Petrol, investiții / sursa: Freepik.com
O bună parte dintre marile bănci ale lumii au convenit asupra finanțării mai multor programe de combatere a emisiilor cu efect de seră la summitul COP28 de la Dubai. Totuși, deocamdată, doar una dintre acestea s-a aventurat să nu mai acorde fonduri companiilor de petrol și gaze.

Zece dintre cele mai importante bănci de dezvoltare din lume s-au angajat să își intensifice eforturile în domeniul climei la summitul COP28, dar nu au spus nimic despre oprirea finanțării proiectelor de combustibili fosili, se arată într-un document consultat de Reuters.

Într-o declarație care urmează să fie anunțată la evenimentul din Dubai, grupul, care include Banca Mondială și alte bănci importante, a declarat că oportunitatea de a asigura un trai normal pe planetă "se limitează rapid".

Revizuirile asupra modului în care sunt administrate băncile ca răspuns la criza climatică s-au intensificat pe fondul unor evenimente meteorologice extreme și, deși grupul a plătit o sumă record de 61 de miliarde de dolari în finanțare în 2022, aceasta rămâne doar o fracțiune din ceea ce este necesar.

În condițiile în care emisiile globale sunt în creștere și în ciuda faptului că secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a spus vineri liderilor mondiali că încetarea utilizării combustibililor fosili este singura modalitate de a salva planeta, declarația nu a făcut nicio referire directă la această problemă.

 

Primul pas, Banca Europeană de Investiții

 

Până în prezent, Banca Europeană de Investiții este singura dintre semnatari care s-a angajat în așa-numita "Declarație de la Glasgow" și s-a promițând să nu mai acorde împrumuturi pentru proiecte legate de combustibilii fosili, hidrocarburile fiind responsabile de cea mai mare parte a emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de om.

Pe viitor, băncile au declarat că intenționează să convină asupra unei abordări comune pentru urmărirea și raportarea impactului climatic și că vor intensifica utilizarea analizelor pentru a ajuta țările să identifice prioritățile și oportunitățile de investiții.

Un nou program comun de strategii pe termen lung, găzduit de Banca Mondială, ar urma să coordoneze sprijinul pentru a ajuta țările să elaboreze planuri privind aspecte precum decarbonizarea și rezistența la schimbările climatice.

Grupul celor 10 bănci de dezvoltare s-a angajat, de asemenea, să ajute țările să creeze platforme pentru a încuraja o "un sprijin care să se consolideze în mod colectiv", inclusiv în ceea ce privește reforma politicilor, finanțarea și asistența tehnică.

 

Demersurile realizate până acum

 

Băncile au planificat stimularea finanțării pentru a ajuta țările să se adapteze la efectele schimbărilor climatice, inclusiv prin stimularea sprijinului pentru gestionarea riscurilor de dezastre.

"Reflectând urgența și amploarea problemelor care trebuie abordate, ne intensificăm acțiunile comune privind clima și dezvoltarea, ne consolidăm colaborarea pentru a spori finanțarea și pentru a îmbunătăți măsurarea rezultatelor, consolidăm colaborarea la nivel național și creștem cofinanțarea și implicarea sectorului privat", se arată în declarație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel