Marile bănci mondiale părăsesc piața SPAC. Ce înseamnă acest lucru
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Dolarul american a mai făcut un pas spre paritatea cu moneda euro
Dolarul american a mai făcut un pas spre paritatea cu moneda euro
Băncile continuă să părăsească piața SPAC. Ultima plecată este Goldman Sachs, care a decis să nu mai lucreze cu societăți fantomă, în contextul în care Comisia americană pentru valori mobiliare și burse (SEC) a propus înăsprirea reglementărilor din acest sector.

Oficialii de la Bank of America, care anterior a încetat să mai lucreze la o serie de tranzacții SPAC, sunt în discuții cu clienții despre cum să se orienteze în condițiile actuale, a anunțat agenția Bloomberg.

La 5 aprilie, conducerea băncii Citigroup a anunțat, de asemenea, că a decis să-și suspende participarea la listarea SPAC a companiilor din SUA, precizând că nu se vor mai face tranzacții până când Citi va obține mai multă claritate cu privire la potențialele riscuri juridice.

Potrivit Bloomberg, Bank of America, Citigroup și Goldman au reprezentat peste 27% din tranzacțiile SPAC din SUA de la începutul anului trecut, reprezentând aproximativ 47 de miliarde de dolari în echivalent în numerar.

În ultimii ani, piața a cunoscut o explozie a SPAC-urilor, finanțiști, politicieni și celebrități încheind tranzacții listate la bursele de valori publice pentru a strânge fonduri în vederea unor ulterioare achiziții ale altor companii. La 30 martie 2022, SEC a propus noi reguli pentru a dezvălui potențialele conflicte de interese și pentru a proteja investitorii în cadrul IPO-urilor SPAC-urilor și în cadrul combinărilor de întreprinderi care le implică. 

Avocații avertizează că o astfel de mișcare ar crește riscurile pentru băncile de investiții, deoarece societatea SPAC continuă să lucreze cu banca subscrisă după IPO pentru a finaliza fuziunea cu societatea țintă, banca fiind nevoită să returneze capitalul investitorilor în caz de eșec.

Agitația din acest sector s-a reflectat pe piața bursieră, indicele De-SPAC, care urmărește cele 25 de companii care au devenit publice în urma unei fuziuni cu SPAC, scăzând cu 10,4% luni, 9 mai.

Ce este SPAC

SPAC - Special Purpose Acquisitions Company - a devenit unul dintre cele mai populare trenduri de pe Wall Street, cu tranzacții de zeci de miliarde de dolari prin acest model.

SPAC reprezinta practic o companie de "fatada", creata de investitori cu un singur scop: sa stranga bani printr-o listare pe bursa pentru ca ulterior sa cumpere o alta companie. Un SPAC nu are operatiuni comerciale - nu produce nimic, nu vinde nimic. In realitate, in cele mai multe cazuri, singurele active pe care un SPAC le are sunt banii stransi prin propria listare pe bursa, potrivit unei analize facute de SEC - Autoritatea de supraveghere financiara din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel