Marilen Pirtea: Alianțele universităților la nivel european vor aduce mai mulți bani

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Marilen Pirtea
Marilen Pirtea
EXCLUSIV
Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rector Universitatea de Vest din Timișoara, Consilier onorific al Prim-Ministrului României pe zona educației a vorbit în cadrul dezbaterii “Învățământul superior din România, în fața unor noi provocări”, eveniment organizat de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense România, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.

Consilierul onorific pe zona de internaționalizare și al alianțelor europene a lăudat la rândul său noua Lege a educației despre care a afirmat că a apărut din inițiativa România Educată și proiectul demarat de Sorin Câmpeanu.

Profesorul s-a referit la zona financiară a educației despre care a spun să este una foarte importantă: ”O vedem peste tot, de la fonduri europene, PNRR, infrastructură, digitalizare dar educația nu se poate face fără dascăli”.

Marilen Pirtea a afirmat că este alături de profesorii care acum sunt în grevă din pricina neajunsurilor salariale și a dat exemplul studenților care termină facultăți prestigioase cu note mari, dar care nu vor să se îndrepte către învățământ, tocmai din cauza salariilor mici, și lipsei de respect și recunoaștere ceea ce creează un cerc vicios în privința calității învățământului”.

Consilierul premierului pe chestiunea învățământului a explicat că: ”În zona internaționalizării există din 2018 o propunere prin care s-a creat o a doua etapă a procesului Bolonia la nivel universitar, ceea ce a generat finanțare din partea Uniunii Europene a 42  de alianțe universitare. Însă la nivelul UE există 5.000 de universități, iar finanțarea s-a dus numai către 360”, a arătat profesorul Pirtea.

Rector Universitatea de Vest din Timișoara a mai explicat că: ”În valul alianței din 2019 au făcut parte și trei universități românești, în cel din 2020 au participat șapte universități din țară și anul trecut, în 2022, au făcut parte 4 universități din România iar acum se așteaptă valul al patrulea”, despre care Marilen Pirtea a spus că speră ca mai multe universități să facă parte.

Profesorul Pirtea a mai arătat că aceste alianțe sunt importante deoarece vor avea un statut special cât și fonduri europene speciale. Alianțele nu vor fi numai la nivel bilateral, se va crea o mobilitate extrem de mare a studenților, profesorilor cât și accesul la baze de date importante și biblioteci, a mai precizat consilierul onorific al Premierului.

Urmărește tot evenimentul aici

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

sateliti - FOTO: Freepik@tawatchai07
gaz - FOTO: Freepik
carbune - FOTO: Freepik
Insolvența persoanelor fizice
Foto: Freepik.com
De Beers, Londra
Xi Jinping spune că armele nucleare sunt o linie roșie
titluri de stat - FOTO: Freepik@sac70
tiktok - FOTO: Freepik@luadesign4
Aurul prinde aripi
sebastian burduja - FOTO: Captură Video Facebook@Sebastian Burduja

Primul român recompensat de Harvard pentru leadership global

Cine este primul român recompensat de Harvard pentru...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Kremlin
Vladimir Putin
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
sua - FOTO: Freepik@jcomp
Grafică: Oana Pavelescu
Metale rare
Un cuplu vizitează șantierul blocului unde au cumpărat un apartament / Foto: Freepik
Malware
Mihai Daraban și Jae Rak Kim, vicepreședinte Hyundai Heavy Industries

Dialog la nivel înalt CCIR - Hyundai Heavy Industries

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Casă de schimb valutar
Groapă de gunoi
Carte electronica de identitate
Serviciul 112
Mină de suprafață / Foto: Freepik
Ministerul Mediului lansează un nou program de stimurale

pixel