Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Atunci când un consumator utilizează un card de debit sau de credit într-un magazin sau pentru cumpărături online, banca comerciantului plăteşte un comision denumit 'interchange fee' către banca deţinătorului cardului de debit sau de credit. Acest comision este însă inclus în preţul final plătit de toţi consumatorii, chiar şi de către cei care nu utilizează un card.
Potrivit regulilor utilizate de Mastercard, banca utilizată de comerciant este obligată să aplice comisioanele de interchange din ţara unde este amplasat retailerul, iar înaintea datei de 9 decembrie 2015, când au fost introduse unele limite, aceste comisioane de interchange variau foarte mult în interiorul Uniunii Europene.
Citește și: Analiză BNR: Taxa pe lăcomie afectează eficiența și flexibilitatea politicii monetare
"Prin împiedicarea comercianţilor de a beneficia de condiţiile mai bune oferite de alte state membre, regulile Mastercard au crescut în mod artificial costurile pentru plăţile cu cardul, afectându-i pe consumatorii şi retailerii din UE", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.
Comisioane incorecte
Această amendă este ultima dintr-un şir de acţiuni adoptate în ultimul deceniu de Comisia Europeană pentru a încuraja tranzacţiile transfrontaliere şi comerţul online. De exemplu, Executivul comunitar a luat o serie de măsuri pentru a face obligatorii o serie de angajamente asumate de Visa Europe pentru a plafona nivelul comisioanelor de interchange pentru toate tranzacţiile cu cardurile de debit şi de credit în interiorul spaţiului economic european. De asemenea, Comisia Europeană a analizat comisioanele plătite pentru plăţile cu cardul de turiştii care vizitează Uniunea Europeană.
Executivul comunitar a precizat că a acordat Mastercard o reducere a amenzii cu 10% pentru că firma a cooperat cu Comisia în cursul investigaţiei sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...