Media alocațiilor plătite în octombrie s-a ridicat la 179,09 lei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Copii / Foto: Unsplash
Copii / Foto: Unsplash
Alocaţiile pentru susţinerea familiei, plătite în luna octombrie 2022, au totalizat peste 22,43 milioane de lei, suma medie pe beneficiar fiind de 179,09 lei, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), consultate de AGERPRES.

Alocaţiile plătite în septembrie pentru susţinerea familiei au fost de 21,597 milioane de lei, iar suma medie pe beneficiar de 178,29 lei.

Datele ANPIS arată că, în luna octombrie 2022, erau înregistraţi 125.247 de beneficiari ai acestui acestui tip de ajutor social, în creştere faţă de cei 121.139 beneficiari plătiţi în septembrie, cei mai mulţi fiind în judeţele Bacău - 7.650, Suceava - 7.336, Iaşi - 6.472 şi Vaslui - 6.347.

Cei mai puţini beneficiari erau în Bucureşti (203) şi în judeţele Ilfov (689), Timiş (886) şi Tulcea (976).

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Timiş - 213,8 lei, Braşov - 213,2 lei, Ilfov - 200,67 lei şi Bihor - 197,15 lei.

Beneficiul a fost instituit de Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei şi se adresează familiilor care au în îngrijire copii şi realizează venituri mai mici decât pragul stabilit de lege. 

Citește și:

Dreptul la alocaţia de stat. O nouă propunere care vine în ajutorul românilor

La Camera superioară a Parlamentului România a fost depus spre dezbatere un proiect legislativ privind dreptul la alocația de stat.

Concret, este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii. Un document prin care se dorește ca de acest ajutor părinții să beneficieze de mai mulți bani încă din prima zi de viață a micuțului, nu din luna următoare, cum este acum. 

”Având în vedere că toţi copiii din România au dreptul la alocaţia de stat pentru copii conform Constituţiei, fără ca Legea fundamentală să menţioneze momentul la care acest drept se naşte, subînţelegându-se deci că acest drept aparţine copiilor de la naştere, nu de la un moment aleatoriu stabilit prin legi subsecvente, propunem modificarea art. 6 alin. (4), astfel încât dreptul la alocaţia de stat pentru copii să se stabilească încă din prima zi de naştere a copilului, iar copiii să beneficieze de alocaţia obligatorie de stat, conform art. 49 din Constituţia României încă din prima zi de naştere, în momentul de faţă. Legea nr. 61/1993 prevede la art. 6, alin. 4, că „dreptul la alocaţia de statpentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”. Beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani consistentă, care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective”, se arată în expunerea de motive atașată proiectului de act normativ. 

Altfel spus, dacă propunerea legislativă va ajunge să se aplice, după ce va trece întreg parcursul parlamentar, va fi promultată prin decret prezidențial și va fi publicată în Monitorul Oficial, părinții vor primi mai mulți bani chiar la nașterea copilului. 

Legislația momentului prevede că “dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik

pixel