Medicul de familie te poate lăsa fără permis. Reguli care nu pot fi fentate
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Medicul de familie are indatoriri in plus
Medicul de familie are indatoriri in plus
O lege care a intrat în vigorae la începutul anului (345/2018) introduce proceduri mai clare în privința monitorizării sănătății șoferilor și permite medicilor de familie să ia măsuri atunci când constată deteriorarea acesteia.

Medicii de familie, dar nu numai, pot trimite șoferii la examinare medicală, în cazul în care constată că aceștia nu se mai prezintă într-o stare de sănătate corespunzătoare.

Șoferii, conform noii prevederi legale, sunt obligați să respecte recomandarea medicilor și vor trebui să se prezinte la clinicile autorizate în vederea examinărilor indicate de medic.

„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau în îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale (...), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată (...), cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului”, se spune în noul act normativ. În completare există și un ordin al ministrului Sănătății care cuprinde afecțiunile ce nu permit conducerea mașinilor.

Șoferii trebuie să se prezinte la analize ori examinarea de specialitate în maximum 3 zile de la primire biletului de trimitere.

itește și: Care este cea mai căutată meserie din România

Ce se întâmplă mai departe

În primul caz, cel mai bun, în urma examinării se constată că șoferul este sănătos.

Clinica informează medicul care a formulat trimiterea în mazimum 15 zile despre rezultat iar șoferul ăși păstrează permisul de conducere.

În situația în care clinica constată că șoferul este inapt să conducă, va trebui în aceeași zi să informeze poliția rutieră, medicul care a formulat trimiterea cât și șoferul în cauză. În acest caz, șoferul rămâne fără permis începând cu data la care a fost formulată informarea.

Dacă șoferul nu se prezintă pentru efectuarea examinărilor, cliica va trebui să informeze medicul care a formulat trimimterea în termen de 30 de zile de când a fost formulată trimterea și înmânată șoferului. În acest caz, medicul trimițător trebuie să informeze poliția rutieră. Și în acest caz șoferul își pierde permisul, începând cu data de la care poliția rutieră va fi informată de medic.

Citește și: Mașina din curte te poate arde la buzunar. Amendă uriașă

În ce situații se poate recupera permisul

Șoferii care își pierd dreptul de a conduce un vehicul sunt obligați ca în tremen de trei zile ză se prezinte la poliție pentru a preda permisul.

Permisul va putea fi recuperat numai după ce se vor trata și vindeca de afecțiunile din pricina cărora le-a fost retras actul.

Pentru asigurarea mecanismului, medicul sau clinica care nu respectă aceste obligații vor primi amenzi.

Deocamdată numai medicul de familie poate trimimte șoferii la examinare medicală dar nu a fost pusă la punct un sistem de comunicae ăntre acesta, clinică și poliție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel