Mercedes-Benz, investiție de peste 1 miliard de euro în Polonia
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Un program de investiții extrem de vast
Un program de investiții extrem de vast
Mercedes-Benz Vans a anunţat luni că va investi peste un miliard de euro pentru a construi prima sa fabrică unde vor fi produse exclusiv furgonete electrice, în Jawor, Polonia, în aşteptarea aprobării condiţiilor, cum ar fi semnarea acordurilor privind subvenţiile acordate acestei investiţii, transmite Reuters.

Producătorul de furgonete, divizie a grupului german Mercedes-Benz, a semnat cu Guvernul de la Varşovia şi alţi parteneri o scrisoare de intenţie pentru adăugarea unităţii de producere a furgonetelor electrice la uzina sa din Jawor, unde face baterii şi motoare cu combustie internă pentru Mercedes-Benz Cars.

Fabrica va fi a patra în reţeaua europeană a Mercedes-Benz de producere a furgonetelor, care se reorganizează, urmând să fabrice pe platforma sa doar furgonete electrice.

O posibilă extindere a activităţii fabrice, prin intermediul societăţii mixte pe care o deţine cu Rivian nu va mai avea loc deoarece compania americană are alte priorităţi, se arată într-un comunicat al Mercedes, care confirmă informaţiile de la Rivian.

În septembrie, Mercedes-Benz Vans şi Rivian au încheiat un memorandum de înţelegere privind producerea de furgonete electrice într-o fabrică din România, Polonia sau Ungaria, în următorii ani, în cadrul unei societăţi mixte. Rivian a anunţat luni că societatea mixtă pe care o deţine cu Mercedes-Benz va lua o pauză deoarece firma se va concentra pe afacerile sale comerciale şi de consum, pentru a spori fluxul de numerar al operaţiunilor sale din SUA.

Citește și BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze investiţiile pe care le va face la fabrica de la Debrecen, Ungaria, până la peste două miliarde de euro, prin adăugarea unei fabrici care va asambla baterii destinate automobilelor electrice, şi unde vor fi create peste 500 de noi locuri de muncă, informează Bloomberg.

Anterior, grupul german intenţiona să cheltuie un miliard de euro pentru uzina de la Debrecen, care urmează să fie inaugurată în 2025, şi unde urmează să fie produse 150.000 de automobile pe an.

Amplasarea unei fabrici unde vor fi asamblate celule de baterii în apropiere uzinei de la Debrecen va ajuta BMW să eficientizeze logistica pentru producţia următoarei sale generaţii de automobile electrice, a informat vineri constructorul german într-un comunicat de presă.

"Legătura strânsă dintre asamblarea de baterii şi producţia de vehicule face parte din strategia noastră", a spus Markus Fallboehmer, vicepreşedinte pentru producţia de baterii la BMW.

Anterior, grupul chinez Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. a anunţat cea mai mare investiţie făcută vreodată în Ungaria, 7,3 miliarde de euro pentru producţia de celule de baterii, ceea ce face din Ungaria un hub important pentru producţia de vehicule electrice din Europa.

Citește și Toyota prezintă noul Prius pe fondul dezbaterilor despre mașinile hibrid

Gigantul auto japonez Toyota a prezentat miercuri a cincea generație a modelului său emblematic Prius, care, în urmă cu 25 de ani, a fost deschizător de drum pe piața vehiculelor hibrid, o tehnologie ale cărei performanțe de mediu sunt din ce în ce mai controversate.

"Având în vedere interesul actual pentru vehiculele electrice, nu trece o zi în care să nu fim întrebați: "Cât timp mai aveți de gând să produceți mașini hibrid?", a declarat Simon Humphries, șeful departamentului de design al Toyota, în cadrul unei prezentări la Tokyo, relatează agenția France Presse. 

De asemenea, Toyota tocmai a intrat pe piața în creștere a vehiculelor electrice, cu intenția declarată de a vinde 3,5 milioane de unități pe an la nivel mondial până în 2030. În același timp, însă, cel mai mare producător auto din lume continuă să se bazeze foarte mult pe vehiculele hibrid, care combină tehnologiile termice și electrice.

"Vehiculele electrice sunt o soluție importantă în lupta împotriva încălzirii globale, dar nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune pentru toată lumea. Într-o lume pluralistă, avem nevoie de o diversitate de opțiuni", a adăugat Humphries, amintind de mantra lui Akio Toyoda, directorul general al Toyota.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel