Mesaj puternic pentru Guvern din partea investitorilor: Este nevoie de o viziune pe termen lung

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Oameni într-o sală de ședințe / Foto: Freepik
Oameni într-o sală de ședințe / Foto: Freepik
Investițiile străine în România sunt în scădere, conform unui sondaj al Consiliului Investitorilor Străini.

Numărul companiilor care intenționează să crească investițiile în România a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, conform celei mai recente ediții a sondajului Business Sentiment Index (BSI), realizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC). De asemenea, atractivitatea României în comparație cu alte locații similare din regiune a scăzut, generând îngrijorări cu privire la viitorul fluxului de investiții străine directe.

Potrivit sondajului, doar 36% dintre respondenți au planificat majorări de investiții pentru următoarele 12 luni, cu 6% mai puțin față de ediția din primăvara anului 2024, acesta fiind cel mai scăzut nivel înregistrat din 2020. În paralel, 43% dintre companii intenționează să mențină investițiile la nivelul anului precedent, în timp ce 22% și-au propus reducerea acestora. De asemenea, 71% dintre companii au declarat că vor continua să reducă costurile în următoarea perioadă.

Scăderea atractivității României pentru investitori

Un alt aspect îngrijorător evidențiat de raportul FIC este faptul că atractivitatea României ca destinație de investiții a scăzut. Dacă în martie 2024, 53% dintre companii considerau România o locație atractivă în comparație cu alte țări similare, acest procent a coborât la 44% în cea mai recentă ediție a sondajului. Mai mult, 24% dintre respondenți consideră că România a devenit mai puțin competitivă în raport cu alte locații din regiune.

„România continuă să fie necompetitivă în domenii esențiale precum birocrația, aplicarea inconsistentă a politicilor, povara reglementărilor și infrastructura,” subliniază raportul FIC. Printre principalele obstacole pentru investitori se numără incertitudinile legislative (80%) și fiscalitatea (70%).

Scăderea fluxului de investiții străine

Rezultatele sondajului sunt confirmate și de datele publicate de Banca Națională a României (BNR), care arată o scădere semnificativă a fluxului de investiții străine directe în 2023. Potrivit BNR, investițiile străine directe au totalizat 6,7 miliarde de euro în 2023, o scădere cu 36,3% față de 2022. Această tendință negativă s-a menținut și în primele șapte luni ale anului 2024, când investițiile străine au scăzut cu 23% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Perspective economice și măsuri necesare

Cu toate acestea, nu toate veștile sunt sumbre. Peste jumătate dintre companiile intervievate (65%) se așteaptă ca veniturile din afacerile lor din România să crească în 2025, comparativ cu 2024. În plus, 66% dintre respondenți prevăd o creștere a pieței interne, în timp ce 50% estimează o creștere a pieței de export.

Investitorii au identificat și unele oportunități care ar putea contribui la dezvoltarea economică a României, printre care fondurile europene și reformele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), tranziția energetică și stimulentele fiscale pentru investiții în cercetare și dezvoltare.

Cu toate acestea, pentru a stimula investițiile și pentru a atrage noi investitori, FIC subliniază necesitatea unor măsuri urgente. Printre acestea se numără reforma sistemului fiscal, reducerea deficitului bugetar prin creșterea veniturilor și controlul cheltuielilor publice, precum și reforme în sănătate și educație. De asemenea, este necesară o mai mare colaborare între guvern, industrie și instituții pentru a sprijini tranziția energetică și implementarea noilor tehnologii, precum hidrogenul sau soluțiile de captare și stocare a carbonului (CCUS).

Nevoia unei viziuni pe termen lung

FIC avertizează că dezvoltarea economică a României nu se poate baza doar pe fonduri publice și europene, ci va depinde semnificativ de atragerea și menținerea investițiilor străine directe. Organizația subliniază că este necesară o viziune pe termen lung care să asigure stabilitatea și predictibilitatea economică, astfel încât România să poată rămâne competitivă la nivel regional.

Un alt domeniu crucial pentru dezvoltarea economică este digitalizarea instituțiilor publice și eficientizarea companiilor de stat, în special prin reducerea arieratelor. FIC este gata să colaboreze cu autoritățile pentru a găsi cele mai bune soluții care să sprijine investițiile și să contribuie la o dezvoltare sustenabilă a economiei românești.

Recomandări pentru creșterea competitivității

Investitorii străini au identificat mai multe recomandări pentru creșterea competitivității economiei românești. Printre acestea se numără eliminarea barierelor administrative care împiedică creșterea firmelor, raționalizarea procedurilor administrative și crearea unui cadru instituțional favorabil atragerii investițiilor.

De asemenea, FIC recomandă reforme în sectorul public și colaborarea între guvern, industrie și sectorul academic pentru a încuraja inovarea și adoptarea noilor tehnologii. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a asigura dezvoltarea pe termen lung și pentru a îmbunătăți poziția României în competiția pentru investiții la nivel global.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Uzinele Mioveni
Bani / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik
Declarația unică

România a detronat Olanda la producția de gaze naturale

România a devenit deja cel mai mare producător de gaze...

Kim-Jong Un inspectează trupe nord-coreene
Scout Terra
Trecem la ora de iarna / Foto: Freepik

Cea mai lungă noapte. România trece la ora de iarnă

România trece la ora de iarnă iar ceasurile se dau...

WhatsApp / FOTO: Freepik

Schimbare mare pe WhatsApp: Va trebui să ne obișnuim

Revizuirea sistemului de gestionare a contactelor...

Sondori montează coloana de foraj la o sondă petrolieră / Foto: Arhivă

Producția de țiței a României, în scădere

România a produs, în primele opt luni din 2024, o...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Tren Alstom Coradia Polyvalent
Grafice / Foto: Freepik
Bani
Salariu / Foto: pexels.com
Bursa de Valori București
Transgaz
Meta

Meta și Reuters, acord privind inteligența artificială

Este ceva nou pentru compania-mamă a Facebook.

Investitori / FOTO: Freepik
Lan de soia
La bancă

Băncile au noi obligații față de clienți. Ordin emis de ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor...

Lucrător la o sondă de petrol

Prețul petrolului a intrat pe tărâmul nisipurilor mișcătoare

Prețul petrolului are o evoluție incertă, fără o...

Stațiunea Sovata / Foto: Oana Pavelescu

Vacanța copiilor, gură de oxigen pentru turism

Staţiunile de pe Valea Prahovei sunt din nou în topul...

Banca Centrala a Rusiei

Banca Rusiei crește rata dobânzii la un nivel record

Vineri, Banca Centrală a Rusiei a decis o creștere fără...

Banca Națională a României
Om de afaceri

Autoritățile poloneze spun una, realitatea este însă alta

Polonia continuă să fie o destinație atrăgătoare pentru...

Secetă / Foto: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook

pixel