Mesajul FMI și Nouriel Roubini: Abandonați bitcoin

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
FMI și Nouriel Roubini avertizează El Salvadorul
FMI și Nouriel Roubini avertizează El Salvadorul
El Salvador a decis în urmă cu un an să adopte bitcoin ca monedă de plată legală, atunci când un token era vândut cu 50.000 de dolari, azi, această cryptomonedă s-a prăbușit, ajungând la 36.000 de dolari.

”Nu este prea devreme pentru a renunța la acest dezastru fără margini care este experimentul El Salvadorului cu Bitcoin. Țara va intra în faliment dacă va păstra BTC shitcoin ca mijloc legal de plată”, afirmă analistul Nouriel Roubini, poreclit Doctor Doom, după ce a prezit criza economică din 2008.

”Bitcoin se află acum la 36K, cu aproape 50% mai puțin decât în noiembrie. Cam atât despre cei care au prezis că până acum va fi la 100k, 200k, 400k. Și trebuie să fie dureros să fie atât de ”rekt” (argou folosit pentru a defini traderii de criptomonede) pentru toți fraierii de retail care au cumpărat-o frenetic când era 69k toamna trecută, în timp ce alții mai pricepuți o aruncau la gunoi!”, a mai spus Roubini.

La rândul său, Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional a îndemnat din nou El Salvador să revină asupra deciziei sale de a face din bitcoin mijloc de plată legal în țară, subliniind riscurile financiare legate de principala criptomonedă, a anunțat organizația marți într-o declarație.

El Salvador ar trebui "să restrângă domeniul de aplicare a legii Bitcoin prin eliminarea statutului de mijloc legal de plată al Bitcoin", au afirmat directorii executivi într-o declarație, citând riscurile pe care le prezintă criptomoneda pentru "stabilitatea financiară, integritatea financiară și protecția consumatorilor".

Statul sud-american a devenit prima și singura țară care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată în septembrie 2021, alături de dolarul american.

El Salvador a solicitat anul trecut FMI un împrumut de 1,3 miliarde de dolari, dar statutul de mijloc legal de plată al bitcoin se numără printre problemele care au stat în calea discuțiilor ulterioare, care au deraiat anul trecut pe fondul îngrijorărilor legate de guvernarea țării de către președintele Nayib Bukele.

Fondul Monetar Internaţional înrăutăţeşte estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2022

Bitcoin este criptomoneda numărul unu în funcție de capitalizarea de piață, urmată de Ethereum și Tether, potrivit Coin Gecko.

Context

El Salvador a început să achiziționeze bitcoin anul trecut, când se tranzacționa la aproximativ 50.000 de dolari pe token, iar Bloomberg estimează că țara a cumpărat cel puțin 1.801 monede.

Cel mai recent, această țară a cumpărat 410 bitcoin pentru 15 milioane de dolari, vinerea trecută. Bitcoin a scăzut cu aproape 50% de la vârful atins la începutul lunii noiembrie, ceea ce situează pierderea El Salvadorului la aproximativ 20 de milioane de dolari.

Bitcoin se tranzacționa marți după-amiază la 36.671 de dolari, o creștere ușoară față de sâmbătă, când a scăzut sub 35.000 de dolari și a marcat cel mai scăzut nivel din iulie 2021.

Adoptarea bitcoin de către președintele El Salvadorului a fost întâmpinată cu proteste de amploare, salvadorienii plângându-se că ar fi în beneficiul investitorilor și nu al oamenilor obișnuiți din țară, unde aproape jumătate din populație nu are acces la internet. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Donald Trump
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik

OPEC+ riscă să piardă controlul asupra pieței petrolului

OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...

Amgen / FOTO: Site-ul oficial al companiei

Amgen investește 200 milioane $ în India, ”farmacia lumii”

Producătorul american de medicamente deschide un centru...

Starlink / Foto: Starlink / Flickr

Kievul spune că lucrează la o ”alternativă” la Starlink

Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...

Euro / sursa foto: Freepik.com
Fabrică auto / FOTO: Freepik

pixel