Mesajul lui Marcel Boloş, după anunţul Fitch despre ratingul României
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministrul Finanţelor a transmis un mesaj după publicarea datelor despre ratingul României de către Fitch Ratings.

Pe 1 martie 2024, Agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul acordat datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută, și a menținut perspectiva stabilă. Decizia de reconfirmare a ratingului suveran și de menținere a perspectivei stabile este susținută de către agenție, datorită statutului de membru al Uniunii Europene al României și a fluxurilor de capital ale UE, care contribuie la convergența reală, stabilitatea macroeconomică și situația financiară externă a țării. De asemenea, evoluția pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicatorilor de guvernanță și dezvoltare umană, care depășesc nivelurile țărilor din aceeași categorie de rating ("BBB"), a contribuit la această decizie.

 

„Decizia agenției de rating Fitch reconfirmă faptul că Guvernul României a adoptat măsurile corecte și necesare pentru a combate efectele socio-economice ale crizelor multiple din ultimii ani, dar și pentru a asigura sustenabilitatea finanțelor publice. Ministerul Finanțelor va susține în continuare implementarea unor măsuri care să asigure parcurgerea unui proces de consolidare fiscal-bugetară pe termen mediu, precum și a celor care să garanteze creșterea economică sustenabilă a României”, a declarat ministrul finanțelor, Marcel Boloș.

 

Cum se poate modifica ratingul

 

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea susținută a deficitului bugetar care ar susține și o scădere fermă a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut pe termen mediu, precum și îmbunătățirea structurală a poziției contului curent prin reducerea îndatorării externe și a riscurilor privind finanțarea externă.

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt neconsolidarea fiscală pe termen mediu, ceea ce ar duce la o creștere semnificativă a raportului datorie publică/PIB și materializarea unor efecte negative asupra credibilității politicilor publice, stabilității macroeconomice și lichidității externe, care ar rezulta din deficitele gemene (fiscal și de cont curent) excesiv de mari, transmite Ministerul Finanţelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...


pixel