Meta intenționează să elimine de tot aceste programe

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Program / FOTO: Freepik
Program / FOTO: Freepik
Testate în Statele Unite, notele redactate de utilizatori în manieră X trebuie generalizate la nivel global, a anunțat gigantul american. 

Meta intenționează „să pună, în cele din urmă, în practică”, note de context „pentru toți utilizatorii din întreaga lume”, a precizat compania californiană, menționând, totodată, că acest lucru nu se va face ”imediat, peste noapte”. Meta a deschis posibilitatea de a posta elemente de context legate de articole potențial înșelătoare, un sistem inspirat direct de X (fostul Twitter), implementat după încheierea programului de fact-checking în Statele Unite.

Planul de eliminare a fact-checking-ului global

Cu această ocazie, Meta a lăsat să se înțeleagă că intenționează să elimine programele de fact-checking la nivel global. Până la implementarea acestui nou sistem în alte țări, „fact-checking-ul va rămâne în vigoare.”

O barieră legislativă

Această eliminare totală ar putea, totuși, să întâmpine obstacole din cauza legislației din mai multe țări și regiuni, care consideră că notele de context (community notes), noul sistem adoptat de Meta, nu sunt suficiente pentru a combate dezinformarea. Notele de context sunt produse de utilizatori verificați care consideră că un mesaj necesită clarificări sau contextualizare, de obicei prin atașarea unor surse. Dacă un număr suficient de alți contribuitori, cu puncte de vedere variate, consideră aceste note utile, ele vor fi publicate pe platforma respectivă.

Implementare treptată

Inițial, aceste note de context destinate platformelor Instagram, Facebook și Threads nu vor fi vizibile și vor fi evaluate doar de echipele Meta, conform unui comunicat. După această perioadă de calibrare, Meta va face treptat publice comentariile utilizatorilor înscriși pe o listă de așteptare, care cuprinde aproximativ 200.000 de nume. Notele de context ar trebui să înlocuiască fact-checking-ul, pe care Meta a decis să-l abandoneze în SUA în ianuarie.

„Prea orientate politic”

CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a explicat, după alegerea lui Donald Trump, că, în opinia sa, verificatorii erau „prea orientați politic.” „Ne așteptăm ca notele de context să fie mai puțin părtinitoare decât programele de fact-checking pe care le înlocuiesc și să funcționeze la o scară mai mare”, a declarat Meta. Compania a precizat joi că, odată implementat, mecanismul nu va implica intervenția umană pentru filtrarea notelor de context, publicarea acestora depinzând de opiniile contribuitorilor și de un algoritm.

O strategie controversată

„Meta susține de mult timp că nu dorește să fie un +arbitru al adevărului+, dar (compania) a finanțat acești arbitri în ultimii ani și nu este sigur că cineva îi va înlocui”, se întreabă Casey Newton, jurnalist specializat în tehnologie. Meta va folosi, pentru început, algoritmul X, pe care grupul controlat de Elon Musk îl oferă în regim open-source. Spre deosebire de fact-checking, notele de context nu vor afecta vizibilitatea unui mesaj, chiar dacă evidențiază un conținut potențial înșelător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
OPEC
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.


pixel