Meteorologii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis, duminică, o avertizare cod portocaliu pentru zonele joase din vestul și nord-vestul țării privind un val de căldură, fiind prognozate recorduri absolute de temperaturi ale acestei perioade.
Avertizarea este valabilă pentru luni și marți.
Sunt vizate un val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.
Astfel, în zilele de luni (4 iulie) și marți (5 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36 - 38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18 - 22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.
De asemenea, luni, marți și miercuri va fi cod galben de caniculă în toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.
Citește și: Coduri galbene de caniculă și portocalii de vijelii puternice
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de căldură și disconfort termic și unul de instabilitate atmosferică accentuată, precum și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente.
Codul portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente este valabil sâmbătă, până la ora 22:00. În zonele de munte, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Moldova, iar spre seară și în Crișana vor fi vijelii puternice, cu rafale de peste 70...80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35...40 și izolat 50...60 l/mp.
Un cod galben, valabil pe 2 și 3 iulie, de căldură și disconfort termic ridicat, indică faptul că în zonele joase din vestul, sudul și local în estul țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.
Un alt cod galben, valabil în intervalul 2 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 06:00, arată în majoritatea regiunilor țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...35 l/mp. Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala și în după-amiaza și seara zilei de duminică 3 iulie.
În București
Administrația Națională de Meteorologie a emis o prognoză specială pentru Capitală, de disconfort termic și de posibile fenomene de instabilitate/
În intervalul 2 iulie ora 12:00 - 3 iulie ora 09:00 valul de căldura va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales spre seară și noaptea, când va crește probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice (intensificări ale vântului, posibil vijelie, averse și descărcări electrice). Temperatura maximă va fi de 34...35 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 20 de grade. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.