Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Sumele transferate în 2017 prin intermediul societăţii Google Netherlands Holdings BV sunt cu aproximativ patru miliarde de euro mai mari decât cele din 2016, reiese din respectivele documente depuse la Camera de comerţ olandeză la finele anului trecut.
Tehnică de optimizare fiscală utilizată de Google, denumită 'Double Irish, Dutch Sandwich', constă în transferul veniturilor realizate de o filială irlandeză către o societate olandeză fără niciun angajat, care ulterior le transferă către o căsuţă poştală din Insulele Bermude deţinută de o altă societate înregistrată în Irlanda.
Inginerii financiare
Timp de peste un deceniu această strategie, perfect legală, a permis Google să plătească taxe mai mici pentru profiturile realizate în străinătate. "Plătim toate taxele datorate şi respectăm legislaţia fiscală în toate ţările în care operăm la nivel mondial", a informat Google într-un comunicat.
Google, precum Apple, Facebook şi Amazon, un grup de companii regrupate sub acronimul GAFA, sunt acuzate în mod frecvent de practici e optimizare fiscale graţie unor inginerii financiare. Aceste companii îşi transferă profiturile realizate la nivelul Uniunii Europene într-un singur stat membru, precum Irlanda sau Luxemburg, unde beneficiază de un regim fiscal avantajos.
Taxă la nivel european
Luna trecută, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat că Franţa va introduce "începând din 2019" o taxă naţională pentru giganţii din domeniul digital, dacă discuţiile care se poartă în prezent la nivel european pentru o mai bună taxare a giganţilor Internetului nu vor ajunge la un rezultat.
Citește și Google, Apple, Facebook şi Amazon (GAFA), vizate de o taxă digitală în UE
Într-o primă fază se intenționează introducerea rapidă a unei taxe de 3% pe veniturile generate de aceste companii din anumite activităţi (publicitate sau revânzarea datelor personale), până când va fi negociată o soluţie la scară mondială în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Pentru o directivă europeană este nevoie de sprijinul tuturor statelor membre UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...