Mica lovitură de stat militară pe care a ratat-o toată lumea
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Mercenarii reținuți pe plaja Macuto
Mercenarii reținuți pe plaja Macuto
În tumultul știrilor legate de pandemie a trecut pe lângă noi o știre de la sfârșitul lunii martie care spunea că Mike Pompeo anunța că SUA va oferi recompensă de 55 milioane de dolari pentru capturarea lui Nicolas Maduro și a 4 dintre apropiații acestuia. Însă la scurt timp a intrevenit pandemia care a trimis într-un con de umbră acest anunț.

Lumea începuse deja lupta pentru un colț de hârtie igienică, pachete cu drojdie, orez, etc.

Săptămâna trecută însă a mai trecut pe lângă noi o știre care în mod normal ar fi produs ecouri pe întreg mapamondul. Un grup de 100 de mercenari americani printre care se numărau și doi membrii ai beretelor verzi cât și un fost agent FDA au ratat ceea ce ar fi trebuit să fie o lovitură militară de stat într-o operațiune numită Operation Gideon.

Operation Gideon a fost un fiasco perfect, nu numai că nu a reușit să răstoarne regimul de la Caracas dar toți cei implicați au sfârșit prin a fi arestați.

Relatările despre operațiune spun că 50 de mercenari au năvălit pe o plajă din Venezuela și care ar fi trebuit să se slăture unui grup de militari rebeli. Însă planurile petru lovitura de stat au fost dejucate de armata lui Maduro, care în cea mai mare parte sunt de fapt loialiști paramilitari, scrie theweek.com. Micul grup de războinici americani a fost copleșit de cei 350.000 de oamni ai lui Maduro.

Citește: Venezuela din nou în beznă. Maduro acuză un ”atac electromagnetic”

Explicațiile ulterioare ale lui Mike Pompeo au fost că SUA nu are nicio legătură cu acest eveniment, afirmație care nu miră pe nimeni.

Aparent, conform variantei ”oficiale”, operațiunea ar fi fost organizată cu mult înainte de un grup de foști înalți ofiței ai armatei venezuelene care au dezertat și care ar dori îndepărtarea lui Maduro.

Dacă nu ar fi fost pandemia, această gafă s-ar fi ridicat la gravitatea unui alt rateu celebru și anume invazia de pe Pig Bay din Cuba. Acum, Operațiunea Gideon este doar sortită uitării.

Cuncluzia principală care se poate trage din această mică lovitură militară de stat ratată este că indiferent de discursul lui Donald Trump legat de Nicolas Maduro, SUA nu are niciun interes să facă ceva la modul serios în Venezuela cu atât mai puțin să se preocupe de starea în care a ajuns populația acestei țări.

Cealaltă lecție este că, orice ar datora SUA oamenilor din America Latină după o jumătate de secol de aranjamente comerciale neloiale și dependența americanilor de droguri, STatele Unite nu au voința națională de a-i ajuta, la fel cum nu au reușit să miște ceva împotriva talibanilor din Afganistan, în ciuda a 20 de ani de încercări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel