Mica „revoluție” din legislația muncii îi bagă pe angajatori cu nasul în hârtii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Trebuie incluse și elemente care nu existau până acum
Trebuie incluse și elemente care nu existau până acum
Proiectul de modificare a Codului muncii se află pe masa președintelui țării, spre promulgare. Având în vedere că respectivele schimbări vizează aspecte ce țin de salarizare, condițiile de muncă, timpul de muncă ș.a.m.d., angajatorii trebuie să se pregătească de ajustări la actualele contracte.

Astfel, noua variantă a Codului muncii impune introducerea în contractele individuale foarte multe detalii ce nu se regăseau până acum în respectivele documente. 

Spre exemplu, angajatorii vor trebui să evidențieze mai bine și în mod distinct, orice elemente ce compun veniturile salariale, precum și modalitatea de plată, chestiune necerută acum, dar și, dacă e cazul, suportarea asigurării medicale private, a contribuțiilor suplimentare la pensia facultativă sau la pensia ocupațională a salariatului, în condițiile legii, precum și acordarea, din inițiativa angajatorului, a oricăror alte drepturi, atunci când acestea constituie avantaje în bani acordate sau plătite de angajator salariatului ca urmare a activității profesionale a acestuia. 

În același timp, angajatorii vor trebui să prevadă nu doar durata perioadei de probă, când se impune una, dar și condițiile acesteia.

De asemenea, vor trebui incluse condițiile de efectuare și de compensare sau de plată a orelor suplimentare, precum și, dacă este cazul, modalitățile de organizare a muncii în schimburi, dar și posibilitatea ca angajatul să-și desfășoare activitatea în locuri de muncă diferite, precum și dacă deplasarea între acestea este asigurată sau decontată de către angajator.

Toate aceste detalii se vor număra printre clauzele obligatorii din contractul individual de muncă. Prin urmare, contractul de muncă, acela stabilit prin ordin de ministru, va căpăta o nouă formă, precizează Avocatnet într-o analiză pe acest subiect.

Citește și Codul Muncii a fost modificat: Mai multe drepturi şi zile libere pentru salariaţi

Citește și Cumulul PENSIEI cu salariul. Ce se întâmplă în cazul acestor angajate

Practic, de fiecare dată când apare câte o modificare la modelul-cadru al contractului de muncă, angajatorii trebuie să-și adapteze și ei contractele. Acum însă va fi nevoie de acte adiționale care să fie semnate de ambele părți. De ce? Pentru că toate modificările operate reclamă acordul părților, conform art. 41 din Codul muncii: „Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente: a) durata contractului; b) locul muncii; c) felul muncii; d) condițiile de muncă; e) salariul; f) timpul de muncă și timpul de odihnă”.

Totodată, viitoarea lege prevede și faptul că vor trebui anunțate angajaților noile condiții privind raporturile lor de muncă. În proiect se regăsesc mai multe drepturi pentru aceștia, precum e concediul pentru îngrijitor ori chiar un nou tip de concediu, despre care angajații trebuie să afle.

„Pentru salariatul care are raporturi de muncă stabilite anterior datei de intrare în vigoare a prezentei legi, informațiile suplimentare privind condițiile aplicabile raportului de muncă se comunică de către angajator, la cerere, în maximum 30 de zile lucrătoare de la data primirii solicitării scrise a salariatului. Lipsa unei astfel de solicitări nu exclude aplicarea drepturilor minime stabilite la art. 35 alin. (1), art. 39 alin. (1), art. 40 alin. (2) lit. j), art. 194 alin. (3) și art. 2782 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel