Investiția într-o tehnologie care nu există încă, ba chiar se află încă într-un stadiu foarte experimental, este un pariu îndrăzneț pe care Microsoft tocmai l-a făcut. Gigantul tehnologic american a semnat un contract de furnizare de electricitate pentru anul 2028 cu start-up-ul Helion, specializat în fuziune nucleară, a anunțat acesta din urmă. Potrivit unor experți intervievați de presa americană, acesta este primul acord comercial de acest tip încheiat.
Trebuie spus că fuziunea nucleară este o tehnologie care este încă departe de a fi stăpânită. Spre deosebire de fisiunea nucleară, utilizată în centralele nucleare actuale și care constă în ruperea unui atom greu pentru a forma doi atomi ușori, fuziunea nucleară are ca scop reunirea a doi atomi ușori prin încălzirea lor la temperaturi extreme (peste 100 de milioane de grade Celsius) pentru a forma unul mai mare. Scopul este de a imita modul în care Soarele produce energie. Unul dintre avantajele acestei tehnologii revoluționare este că este potențial abundent și nu produce deșeuri radioactive de durată.
Un calendar prea ambițios?
Înființată în 2013, Helion se așteaptă să pună în funcțiune prima sa centrală de fuziune până în 2028, cu scopul de a produce cel puțin 50 de megawați (MW) de electricitate în decurs de un an. "Mai avem încă mult de lucru, dar suntem încrezători în capacitatea noastră de a livra prima centrală electrică de fuziune din lume", a declarat directorul general David Kirtley într-un comunicat. Microsoft a precizat că activitatea companiei "susține propriile noastre obiective pe termen lung în materie de energie curată și va avansa pe piață pentru a stabili o modalitate nouă și eficientă de a aduce mai multă energie curată în rețea, mai rapid", a declarat președintele său Brad Smith.
Cu toate acestea, unii experți consideră că graficul, calendarul stabilit de Helion este prea ambițios, deoarece nu văd tehnologia oferind primele rezultate decât peste cel puțin un deceniu. Au fost oferite puține detalii despre contractul semnat între cele două companii. Șeful Helion a spus doar că firma sa va trebui să plătească penalități dacă nu va livra la timp energie electrică către Microsoft.
Trebuie menționat că Microsoft și Helion au legături strânse, prin intermediul lui Sam Altman. Directorul general și cofondator al OpenAI - compania din spatele fenomenului ChatGPT -, care este legată de Microsoft printr-un parteneriat de mai multe miliarde de dolari, este și principalul investitor al Helion. El a investit 375 de milioane de dolari în 2021. Deși Sam Altman a declarat pentru CNBC că a pledat pentru ca cele două companii să colaboreze, acordul a fost rezultatul muncii depuse de Helion în mod independent, a precizat el. "Nu a fost opera mea", a declarat el presei americane
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...