„Suntem într-un moment în care companiile trebuie să servească drept punte între cele două maluri ale Atlanticului”, a explicat președintele Microsoft, Brad Smith, prezent la Bruxelles. Gigantul american din domeniul tehnologiei promite, printre altele, să-și dezvolte centrele de date în „16 țări europene” și să contribuie la construirea unui „ecosistem” al inteligenței artificiale pe continent. De asemenea, se angajează să lanseze parteneriate cu actori europeni din domeniul cloud computing-ului.
O dependență strategică tot mai contestată
În prezent, piața cloud-ului este dominată în mare parte de companii americane pe Bătrânul Continent. Această dependență strategică este pusă tot mai mult sub semnul întrebării de la revenirea lui Donald Trump, în contextul amenințărilor sale diverse legate de Groenlanda, tarife vamale sau Ucraina. Există temeri că Washingtonul ar putea transforma dominația sa tehnologică într-o armă în confruntarea cu Bruxelles-ul, dacă relațiile transatlantice, deja tensionate, s-ar deteriora și mai mult. În special, există temerea că accesul la serverele americane ar putea fi brusc întrerupt dacă președintele Donald Trump, apropiat de giganții tech, ar decide să folosească această pârghie.
Microsoft promite că va acționa în justiție în caz de blocaj
Președintele Microsoft evocă acest scenariu într-o postare pe blog publicată miercuri. „Un caz puțin probabil”, asigură el, dar promite că îl va „contesta rapid și energic” dacă se va concretiza. „Ne angajăm astăzi să acționăm în justiție dacă un guvern, oriunde s-ar afla în lume, ar emite un decret prin care ar constrânge Microsoft să suspende sau să oprească activitățile și sprijinul oferit Europei din centrele noastre de date”, a declarat Brad Smith. „Suntem conștienți că aceasta este o preocupare reală pentru cetățenii europeni”, a adăugat el de la Bruxelles.
„Volatilitatea geopolitică”, în centrul îngrijorărilor
În postarea sa pe blog, președintele Microsoft nu îl menționează niciodată în mod explicit pe actualul ocupant al Casei Albe, dar deplânge de mai multe ori contextul actual de „volatilitate geopolitică”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Wall Street scade puternic pe...
Controale antifraudă de 1 Mai.
Economia zonei euro surprinde...
Ziua internaţională a muncii...
Tentative de fraudă prin SMS în...
"Programul asumat de AFM din Planul Național de...
Avize mai rapide, dar cu...
Inteligență artificială, cloud...
Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...
Fondul Suveran al Chinei, China Investment Corporation...
Românii zboară mai ieftin de 1...
În explozia actuală a inteligenței artificiale, Samsung...
Producția națională elvețiană...
Bank of America (BofA) trage un semnal de alarmă pentru...
Nu este singurul care...
Rheinmetall și Lockheed Martin...
Exporturile chineze de ulei de...
Stocurile de cupru de la Bursa...
Ministrul Energiei, Sebastian...