Microsoft s-a răzgândit și modifică unele practici, dar nu de bunăvoie

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Pentru a pune capăt unei plângeri
Pentru a pune capăt unei plângeri
Gigantul software Microsoft a anunțat că simplifică cerințele de licențiere pentru ofertele sale de cloud computing pentru a dezamorsa procesele anticoncurențiale din Europa.

Microsoft face obiectul unei plângeri depuse la Comisia Europeană în vara anului 2021 de către trei companii, printre care și furnizorul francez de infrastructură IT OVHcloud. Aceste companii acuză grupul american de anumite clauze din contractele sale de licență privind oferta de birotică Office 365, care ar fi mai scumpe atunci când software-ul nu este utilizat pe infrastructura cloud Azure, deținută de Microsoft.

Potrivit reclamanților, această diferențiere ar conduce, de asemenea, la o deteriorare a condițiilor de utilizare sau chiar la incompatibilitate cu anumite alte produse din grup. Ei consideră că Microsoft a limitat posibilitățile de alegere ale consumatorilor pe piața serviciilor cloud.

Prezent miercuri la Bruxelles, președintele Microsoft, Brad Smith, a anunțat că s-a răzgândit. "Schimbăm termenii de licențiere astfel încât furnizorii de servicii cloud cu sediul în Europa să poată rula software-ul Microsoft în același mod ca și Microsoft", a spus el, subliniind că acesta este "un prim pas". "Probabil că va trebui să facem alte lucruri", a continuat el.

"Microsoft recunoaște meritele plângerii noastre și considerăm că este regretabil că este necesar să mergem până la mobilizarea autorităților competente pentru a asigura condițiile unei piețe unde concurența este liberă și sănătoasă", a reacționat un purtător de cuvânt al OVHcloud.

"Așteptăm acum să vedem condițiile concrete de exercitare a acestor rezoluții și rămânem hotărâți să apărăm condițiile unei concurență echitabile pentru ecosistemul european de cloud computing", a adăugat el.

Citește și Bill Gates iar bagă groaza în oameni și anunță că totul se va duce de râpă

Firma din Redmond este, de asemenea, în vizorul unei alte coaliții de companii europene, condusă de firma germană Nextcloud, care a depus o plângere la Comisia Europeană la începutul anului 2021 pentru a denunța "integrarea tot mai mare" a serviciilor sale de cloud care complică dezvoltarea de oferte concurente.

Microsoft se află în top trei al furnizorilor de infrastructură IT din Europa, după Amazon și înaintea Google. Grupul a fost deja condamnat de Bruxelles în mai multe rânduri pentru practici anticoncurențiale în ceea ce privește browserul său Internet Explorer, sistemul de operare Windows și regulile de acordare a licențelor software, acumulând amenzi în valoare totală de 1,6 miliarde de euro în Europa, menționează Investing.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik

pixel