Mii de muncitori ai unor mari producători auto din SUA au intrat în grevă
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Producție auto
Producție auto
Lucrătorii americani de la fabricile Ford, Stellantis și General Motors din Detroit, SUA, au intrat vineri în grevă după un inconvenient privind actualizarea contractelor.

Mii de membri ai sindicatului United Auto Workers au intrat în grevă la trei uzine de asamblare din SUA ale General Motors, Ford Motor și Stellantis, după ce sindicatul și constructorii auto nu au ajuns joi seară la un acord privind un nou contract de muncă, arată CNBC.

"Greva UAW Stand Up Strike începe la toate cele trei mari producători auto", a declarat sindicatul într-o postare pe X, site-ul cunoscut anterior sub numele de Twitter, vineri dimineață.

Este vorba despre uzina General Motors din Wentzville, Missouri, uzina Ford din Wayne, Michigan și uzina Stellantis din Toledo, Ohio. În cazul Ford, președintele UAW, Shawn Fain, a declarat că vor fi în grevă doar muncitorii de la vopsitorie și asamblare finală.

"Trebuie să facem asta pentru a obține partea noastră de justiție economică și socială în această grevă", a declarat Shawn Fain în fața fabricii Ford din Wayne, la câteva minute după începerea grevei. "Vom fi aici până când vom obține partea noastră de justiție economică. Și nu contează cât timp va dura".

 

Peste 12 mii de muncitori, în stradă

 

Aproximativ 12.700 de muncitori au ieșit în stradă: 5.800 la Stellantis, 3.600 la GM și 3.300 la Ford, a declarat sindicatul. UAW reprezintă aproximativ 146.000 de lucrători ai celor trei giganți auto.

"Pentru prima dată în istoria noastră, îi vom lovi pe toți cei trei constructori auto deodată", a declarat Fain joi, imediat după ora 22.00, în declarații transmise în direct pe Facebook și YouTube. "Vom folosi o nouă strategie, greva 'stand-up'. Vom face apel la anumite facilități, localuri sau unități să se ridice și să intre în grevă".

 

Cerințele sindicatului

 

Propunerile sindicatului au inclus creșteri salariale de 40% pe oră, o săptămână de lucru redusă cu 32 de ore de muncă, revenirea la pensiile tradiționale, eliminarea nivelurilor de compensare și restabilirea ajustărilor costului vieții, printre alte elemente aflate pe masă, inclusiv beneficii îmbunătățite pentru pensionari și beneficii îmbunătățite pentru concedii și concedii familiale.

La sfârșitul zilei de joi, era clar că nu va exista un acord, chiar dacă președintele Joe Biden s-a implicat. Casa Albă a declarat că Biden, care se laudă cu trecutul său de muncitor și cu sprijinul acordat muncii organizate, a discutat cu Fain și cu liderii producătorilor auto din Detroit.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel