Militarii rezervişti, alături de sindicaliştii din Poliţie şi Penitenciare, protest în Piaţa Victoriei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Sindicaliştii din Poliţie şi Penitenciare se alătură militarilor rezervişti care protestează marţi în Piaţa Victoriei.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) anunţă că în data de 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), organizează un protest simbolic în faţa Guvernului României, la care se alătură şi reprezentanţii sindicatelor din poliţie şi din penitenciare.

"Ne aflăm în faţa celei mai mari crize economice şi sociale de după cel de-al doilea război mondial şi reprezintă un real pericol pentru un trai decent al românilor, iar Guvernul României, condus de un fost militar, fuge de răspundere. Protestul, organizat de Ziua Armatei Române, are rolul de a atrage atenţia guvernanţilor că, în lipsa unor măsuri ferme care să stopeze creşterea preţurilor la bunurile de consum, care să reducă inflaţia galopantă care ajunsă la 15.9%, milioane de români vor supravieţui în această iarnă, in frig şi-n întuneric", susţin sindicaliştii, conform unui comunicat al FSANP remis duminică Agerpres.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi Sindicatul SIDEPOL solicită Guvernului României să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent prin: stoparea creşterii preţurilor la alimentele de consum; reducerea şi plafonarea preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale; reducerea inflaţiei; aplicarea în integralitate a legii salarizării unitare (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice); actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, aşa cum a fost adoptată în forma ei iniţială; îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi eficientizarea activităţilor profesionale necesare în vederea asigurării apărării ordinii de drept, a liniştii publice şi siguranţei cetăţeanului, precum şi a drepturilor şi libertăţilor românilor.

 

Citeşte şi: Cum e posibil ca după 40 de ani de muncă să ai o pensie de 1.300 lei? Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, răspuns la întrebarea momentului

 

Andreea Creţulescu, jurnalist România TV, i-a prezentat şefului Casei de Pensii una dintre întrebările pe care le trimit românii: ''cum se poate ca după 40 de ani de muncă să ieşi la pensie cu o pensie de 1.300 de lei".

"Aceste întrebări le primesc şi eu în fiecare zi. În primul rând, vreau să precizez că, de mulţi ani, toate pensiile se calculează printr-un program informatic. Deci nu se mai calculează pensiile cu pixul şi, automat, eroarea umană ar trebui automat să dispară. Eroarea poate veni din introducerea datelor, dar nicidecum calculul progamului omologat la nivel naţional. Toate pensiile se calculează la fel în toată ţara.

Faptul că după 40 de ani primeşti o pensie de 1.300 de lei înseamnă - repet - aceasta se datorează principiului contributivităţii. Dacă de-a lungul timpului ai avut salarii mici care se apropie de salariul minim pe economie, evident că punctajul este foarte, foarte mic. Aceasta este principala cauză a cuantumurilor extrem de mici ale pensiilor", a explicat, la România TV, Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Livrator / Foto: Freepik
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

pixel