Ministerul Agriculturii, finanţare pentru eliminarea riscurilor privind asigurarea hranei pentru populaţie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
La fermă / FOTO: Freepik
La fermă / FOTO: Freepik
Guvernul a adoptat, miercuri, 4 decembrie, o hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale va fi suplimentat cu 124,26 milioane lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, astfel încât, luând în considerare condițiile excepționale de secetă prelungită din acest an, să se asigure plata facturilor la energia electrică utilizată pentru funcționarea agregatelor de irigații folosite de producătorii agricoli. Se elimină astfel riscul afectării producției agricole din cauza condițiilor de secetă și, implicit, influența negativă directă asupra hranei pentru populație.

Banii alocați suplimentar sunt necesari pentru acoperirea în integralitate a costurilor energiei electrice necesare pompării și repompării apei de irigații în cadrul infrastructurii principale de irigații și până la stațiile principale de punere sub presiune și a celor destinate susținerii în cotă de până la 50% a cheltuielilor aferente consumului de energie necesar pentru funcționarea agregatelor pentru irigații folosite de producătorii agricoli.

⦁ Ca urmare a secetei pedologice și atmosferice severe manifestate în cursul anului 2024, volumele de apă utilizate pentru irigații au înregistrat un nivel record în raport cu ultimii 10 ani calendaristici, costurile pompării și repompării apei de irigații prin infrastructura principală până la stațiile de punere sub presiune au fost suportate de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, conform Legii 138/2004 cu modificările ulterioare.

⦁ Deoarece, la ora actuală, furnizorii energiei electrice utilizată pentru funcționarea agregatelor de irigații au emis facturile aferente consumurilor până la data de 31 august 2024, fiind astfel epuizate resursele financiare cu această destinație din bugetul ANIF, este necesară suplimentarea creditelor de angajament ale MADR cu suma de 25,96 milioane lei pentru a se evita înregistrarea unor plăți restante la furnizorii de energie electrică.

⦁ Pentru anul 2024, suma totală aferentă acoperirii cotei părți din energia electrică consumată de producătorii agricoli se ridică la valoarea de 98,3 milioane lei, la ora actuală fiind epuizate resursele financiare cu această destinație din bugetul ANIF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni

pixel