Ministerul Energiei explică ce facem cu cărbunele. Derogare pentru Complexul Energetic Oltenia

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Complexul Energetic Oltenia a obținut o derogare
Complexul Energetic Oltenia a obținut o derogare
EXCLUSIV
Unele aspecte ale Planul Național de Redresare și Reziliență nu mai au legătură cu realitatea actuală în condițiile în care Uniunea Europeană vizează să nu mai fie dependentă de petrolul și gazele rusești.

În PNRR-ul României era prevăzut un program drastic de eliminare a cărbunelui însă războiul declanșat de ruși în Ucraina a stricat aceste planuri, astfel că, practic nu putem renunța în ritmul în care ne-am angajat la utilizarea acestui combustibil.

Ministerul Energiei a precizat pentru DCBusiness că ”Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede la Componenta c6. Energie, din cadrul Pilonului 1. Tranziția verde, intrarea în vigoare a Legii privind decarbonizarea sectorului energetic (J114), până cel mai târziu la data de 30 iunie 2022”.

Așadar, angajamentul inițial avansează un termen extrem de scurt pentru emiterea unei legi cât și intrarea în vigoare a acesteia.

Așa cum știam deja, ministerul a mai precizat că printre obiectivele și reformele stabilite în cadrul PNRR ”sunt vizate eliminarea treptată din mixul energetic a centralelor electrice pe cărbune și lignit până în anul 2032 și creșterea capacității de producere a energiei din surse regenerabile”. 

Reforma presupune intrarea în vigoare și implementarea legii privind decarbonizarea sectorului energetic prin care se va aproba calendarul de închidere treptată a centralelor de producere a energiei electrice pe bază de lignit/huilă și a carierelor și minelor care le deservesc.

Cât cărbune mai are România. Dar mineri mai avem? Cifre oficiale

În privința renegocierii cu Comisia Europeană a planului de decarbonizare, Ministerul Economiei a mai precizat că : ”Potrivit art.21 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență, în cazul în care planul de redresare și reziliență, inclusiv jaloanele și țintele relevante, nu mai poate fi îndeplinit, în totalitate sau parțial, de către statul membru în cauză, ca urmare a unor circumstanțe obiective, statul membru poate înainta Comisiei o cerere motivată prin care să propună un plan de redresare și reziliență modificat sau un nou plan”.

Ministerul Energiei mai spune că s-a obținut o derogare astfel: ”s-a obținut acordul pentru a majora, față de capacitățile cuprinse în Planul de Restructurare al CEO, a cantității de energie electrică cu 0,6 TWh, adică 600.000 MWh, ceea ce echivalează cu 900.000 de tone de cărbune. Mai mult, Ministerul Energiei intenționează să demareze discuții cu Comisia Europeană pentru a adapta Capitolul Energie din PNRR la RePowerEU pentru a crește sumele necesare finanțării energiei verzi și, de asemenea, pentru a putea avea posibilitatea ca, în interiorul termenului de phase-out pentru cărbune, să redeschidă capacități de producție a energiei electrice pe bază de cărbune, dacă este cazul, așa cum este prevăzut și în art.20 al proiectului de OUG privind decarbonizarea sectorului energetic: ”.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel