Ministerul Finanțelor, anchetă privind bursele elevilor
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Se anchetează de ce bursele școlare nu au ajuns la copii
Se anchetează de ce bursele școlare nu au ajuns la copii
Ministerul Finanţelor a demarat o anchetă la nivelul judeţelor, pentru stabilirea planului şi execuţiei sumelor defalcate din TVA şi a destinaţiei acestora la nivelul UAT-urilor, în vederea aflării cu rapiditate şi exactitate a blocajelor în ceea ce priveşte virarea banilor pentru bursele elevilor, informează MF printr-un comunicat.

Reprezentanţii ministerului precizează că, prin Legea Bugetului de stat 317/2021, pentru anul 2022 a fost alocată suma de 1,031 miliarde lei pentru plata burselor de performanţă, merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar, sumă majorată cu alte 300 milioane lei în urma rectificării bugetare. Banii au fost alocaţi din sumele defalcate de TVA şi au fost viraţi în conturile Trezoreriilor locale, fiind puşi la dispoziţia unităţilor administrativ- teritoriale, pentru tragere, în baza unei cereri.

"Aşadar, banii nu sunt la MF, ei pot fi traşi direct de UAT-uri de la unităţile locale ale Trezoreriei", precizează reprezentanţii ministerului, care subliniază că, "indiferent de fluxul banilor de la central la local şi de eventuale blocaje, vrem să asigurăm atât părinţii îngrijoraţi, cât şi elevii, că MF face tot ce îi stă în putinţă pentru o rezolvare cât mai rapidă, în urma articolelor apărute în presă".

Aceştia mai menţionează că sumele aprobate prin legile bugetare anuale şi prin cele de rectificare sunt la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice locale odată cu aprobarea lor în bugetele proprii şi parcurgerea etapelor prevăzute de lege pentru utilizarea fondurilor.

Utilizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată de către autorităţile administraţiei publice locale se face prin solicitarea acordării sumelor cuvenite la unitatea Trezoreriei Statului la care sunt arondate.

"De altfel, cum se specifică şi în HG 1138/14.09.2022, art.1, alin 2, bursele se asigură din bugetele locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar şi din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie", mai precizează sursa citată.

Citește și: 

Cresc bursele școlare și se schimbă unele reguli

Un nou proiect de lege va modifica Legea educației iar printre acestea se numără și bursele școlare.

Proiectul de modificare prevede că valoarea minimă va fi stabilită de Legea educației, nu anual, prin hotărâre de Guvern, așa cum se întâmplă acum.

Tot în propunerea de modificare se spune că numărul burselor va rămâne același, respectiv patru, dar denumirea unora și modul în care se vor acorda se va schimba:

- bursa de excelență olimpică I/ internațională, 

- bursa de excelență olimpică II/ națională, 

- bursa de performanță școlară, 

- bursa profesională 

- bursa socială. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel