Licitația de joi, un succes pentru stat
În cadrul licitației de joi, valoarea nominală a emisiunii de obligațiuni a fost de 500 de milioane de lei, însă cererea băncilor a fost mult mai mare. Instituțiile financiare au subscris o sumă totală de 849,4 milioane de lei, depășind cu mult plafonul inițial stabilit de Ministerul Finanțelor. Aceasta demonstrează interesul crescut al sectorului bancar pentru titlurile de stat emise de România, chiar și în contextul unei dobânzi relativ ridicate de 6,59% pe an.
Obiectivele pentru luna octombrie
Conform planului său de finanțare, Ministerul Finanțelor și-a propus ca în luna octombrie 2024 să atragă fonduri de 5,7 miliarde de lei prin licitații de obligațiuni de stat, la care se pot adăuga încă 705 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive. Această sumă adițională este destinată acoperirii cererii ridicate din partea băncilor și asigurării unei stabilități financiare mai mari pentru bugetul de stat.
Licitație suplimentară pentru vineri
În completarea emisiunii principale, Ministerul Finanțelor a programat pentru vineri o licitație suplimentară, prin care urmărește să atragă încă 75 de milioane de lei. Randamentul pentru această licitație va fi același stabilit joi, respectiv 6,59%. Această strategie reflectă o abordare prudentă a autorităților, care caută să mențină un randament constant pentru a atrage investitorii și a stabiliza costurile de finanțare pe termen mediu și lung.
Creștere a împrumuturilor față de luna septembrie
Comparativ cu luna precedentă, Ministerul Finanțelor și-a majorat ținta de împrumuturi. În septembrie 2024, plafonul de finanțare fusese stabilit la 5,675 miliarde de lei. Astfel, în octombrie, suma totală vizată de stat ajunge la 6,405 miliarde de lei, o creștere de 730 milioane de lei. Această decizie vine în contextul nevoilor crescute de refinanțare a datoriei publice și de acoperire a deficitului bugetar, prioritate importantă pentru Guvernul României.
Refinanțarea datoriei și finanțarea deficitului
Sumele atrase prin aceste emisiuni de obligațiuni au un rol esențial în strategia financiară a statului. Fondurile sunt destinate, în principal, refinanțării datoriilor existente, precum și acoperirii deficitului bugetului de stat. În condițiile în care datoria publică este într-o continuă creștere, astfel de emisiuni devin o componentă necesară pentru menținerea echilibrului financiar și stabilitatea economică a României.
Prin licitațiile planificate și măsurile de atragere a investitorilor, Ministerul Finanțelor continuă să gestioneze activ datoria publică și să asigure fondurile necesare pentru buna funcționare a statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Preţurile alimentelor,...
Inflația împinge prețul untului în Rusia la cote...
Parlamentul României urmează să...
După mai multe zile de...
Consiliul Național al...
Inginerii continuă să fie unii dintre cei mai căutați...
România are o nouă problemă...
TerraPower, care caută să...
Activiștii Greenpeace...
Ministerul Finanțelor (MF) a...
Ministerul Afacerilor Externe a...
Siemens își întărește activitățile de automatizare...
Societe Generale a anunțat o remaniere a echipei de...
Conform studiului ”Profil de...
Cargus: pregătiri pentru cel mai plin Black Friday de...
Aproape 5.5 milioane de români...
O veste bună pentru români.
Vodafone semnează un...
Astăzi, newsletter-ul nostru vă aduce cele mai...
Dumitru Nancu, directorul...
România a depus toate...
O nouă prevedere legislativă pusă în dezbatere urmează...