Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
La acestea se poate adăuga suma de 330 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 2,73 miliarde de lei, este cu 675 milioane lei sub cea de 3,405 miliarde de lei programată în luna aprilie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MF a programat, în data de 12 mai, licitaţie pentru o emisiune de certificate cu discount, în valoare de 200 milioane de lei, cu scadenţa în 29 martie 2023.
De asemenea, pe parcursul lunii mai vor fi lansate opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,2 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (330 milioane de lei în total).
Astfel, în a cincea lună din an au fost programate şase emisiuni de 300 de milioane de lei, în zilele de 2, 5, 9, 16, 19, şi 26 mai şi două de 200 de milioane de lei în 12 mai şi respectiv 23 mai.
Citește și "Premieră naţională": O primărie a câştigat un proces cu ANAF. 15 milioane de lei în joc
Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a fost invitat, zilele trecute, la Senat la Ora Guvernului pentru a explica situația în care se află România, de ce ne împrumutăm la dobânzi atât de mari și să spună care au fost măsurile luate pentru a combate inflația.
”Referitor la costurile de finanțare a datoriei publice și la dobânzile la care se împrumută România în prezent, acestea sunt de circa 6,7 %, similar sau sub Ungaria care are 6,8 la sută sau similar, sau apropiat de Polonia care are 6,4 la sută față de momentele trecute, din lunile trecute. Au existat o serie de creșteri pe rata de dobândă de politică monetară la statele din regiune ceea ce a determinat ca prognozele statelor vecine să fie la un nivel foarte înalt”, a spus ministrul.
Oficialul a mai spus că: ”Cât timp vom avea inflație, vom avea dobânzi foarte ridicate. România nu este pentru prima oară când este în topul dobânzilor în Europa. Cred că sunt zece ani de zile de când România se împrumută foarte scump, dar acest lucru vine din context structural”. În această afirmație a politicianului Câciu putem observa virarea la 180 de grade a acestuia de la discursul economistului de dreapta la cel al politicianului care o scaldă și găsește explicații prin devierea de la subiect și neangajându-se în a pune pe masă măsurile avute în vedere sau pe cele pe care Ministerul de Finanțe le-ar fi luat și dacă le-a luat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...