Ministerul Finanțelor și-a făcut planul de împrumuturi pentru luna mai. Cifra momentului
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Bani ținuți în mâini / Foto: DCBusiness
Bani ținuți în mâini / Foto: DCBusiness
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de 2,4 miliarde de lei, din care 200 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 2,2 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 330 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 2,73 miliarde de lei, este cu 675 milioane lei sub cea de 3,405 miliarde de lei programată în luna aprilie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MF a programat, în data de 12 mai, licitaţie pentru o emisiune de certificate cu discount, în valoare de 200 milioane de lei, cu scadenţa în 29 martie 2023.

De asemenea, pe parcursul lunii mai vor fi lansate opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,2 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (330 milioane de lei în total).

Astfel, în a cincea lună din an au fost programate şase emisiuni de 300 de milioane de lei, în zilele de 2, 5, 9, 16, 19, şi 26 mai şi două de 200 de milioane de lei în 12 mai şi respectiv 23 mai. 

Citește și "Premieră naţională": O primărie a câştigat un proces cu ANAF. 15 milioane de lei în joc

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a fost invitat, zilele trecute, la Senat la Ora Guvernului pentru a explica situația în care se află România, de ce ne împrumutăm la dobânzi atât de mari și să spună care au fost măsurile luate pentru a combate inflația.

”Referitor la costurile de finanțare a datoriei publice și la dobânzile la care se împrumută România în prezent, acestea sunt de circa 6,7 %, similar sau sub Ungaria care are 6,8 la sută sau similar, sau apropiat de Polonia care are 6,4 la sută față de momentele trecute, din lunile trecute. Au existat o serie de creșteri pe rata de dobândă de politică monetară la statele din regiune ceea ce a determinat ca prognozele statelor vecine să fie la un nivel foarte înalt”, a spus ministrul.

Oficialul a mai spus că: ”Cât timp vom avea inflație, vom avea dobânzi foarte ridicate. România nu este pentru prima oară când este în topul dobânzilor în Europa. Cred că sunt zece ani de zile de când România se împrumută foarte scump, dar acest lucru vine din context structural”. În această afirmație a politicianului Câciu putem observa virarea la 180 de grade a acestuia de la discursul economistului de dreapta la cel al politicianului care o scaldă și găsește explicații prin devierea de la subiect și neangajându-se în a pune pe masă măsurile avute în vedere sau pe cele pe care Ministerul de Finanțe le-ar fi luat și dacă le-a luat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel