Ministrul de Finanțe, uimit că prețurile cresc! Mircea Coșea: ”În ce lume trăim!?”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Probleme economice semnalate de către Mircea Coşea. Foto: Nathan Cowley - Pexels
Probleme economice semnalate de către Mircea Coşea. Foto: Nathan Cowley - Pexels
Profesorul de economie Mircea Coșea a comentat pentru postul de televiziune Antena3 CNN, situația financiară a României, subliniind că populația trebuie să știe exact ce se întâmplă. 

”Cu părere de rău, dar și cu teamă trebuie să spun că este imaginea eșecului politicii pe care acest guvern o duce din punct de vedere financiar-fiscal. A politicii bugetare, până la urmă. Toate deciziile care s-au luat au fost greșite, iar acum ne confruntăm cu efectele acestor greșeli.

Distruge economia 

Ministrul de Finanțe trebuie să răspundă. Cel care îl conduce trebuie să răspundă pentru ce se întâmplă. În situații de criză nu mărești impozite și taxe. Așa-numita ”Ordonanță trenuleț” distruge economia, pentru că apasă pe mediul de afaceri, singurul creator de valoare. Din altă parte nu au de unde să vină bani. Colectarea nu se face, pentru că promisiunea că ANAF-ul se va restructura nu s-a făcut”, a declarat profesorul de economie. 

ANAF-ul este același 

Mircea Coșea spune că, de fapt, ”ANAF-ul a rămas același, necomputerizat, neinformatizat, cu personal nepregătit, incapabil să ia impozite și taxe de la sectorul capitalului de stat, nu poate să intre peste multinaționale pentru că nu are competență. Deci, toate lucrurile merg într-o direcție greșită, iar eu cred că ar trebui mai multă transparență. Populația trebuie să știe ce se întâmplă. 

Anunțuri care frizează ironia 

Să terminăm cu aceste festivități pe care le vedem în fiecare zi, cu aceste anunțuri care, până la urmă, frizează ironia. Adică ni se spune ce contează că avem deficit. Domnul premier spunea că pe nimeni nu va afecta deficitul. Cum Dumnezeu așa ceva? Domnul ministru de Finanțe rămâne uimit că prețurile cresc. Pe ce lume trăim? Adică noi mergem la piață și vedem că prețurile cresc, iar domnul ministru se miră de ce prețurile cresc? Este o greșeală.

I-au prins furând  

În ceea ce privește plafonarea, ”am ajuns ca pe vremea lui Cuza-vodă, când mergea prin piețe și anunța că i-a prins cu ocaua mică. Adică i-a prins furând. Avem măfuri la același preț, dar la gramaj mai mic. Acesta este prețul plafonării. Iar în aceste condiții, singura cale de ieșire din criză sunt împrumuturile. Se vor face împrumuturi până la sfârșitul acestui an, până după alegeri. Să vedem ce se va întâmpla și cu alegerile. Este posibil să avem și o surpriză, pentru că populația se cam satură de aceste minciuni, de această incapacitate de rezolvare a situațiilor. 

Să vedem ce va fi după alegeri 

Ni se spune într-o manieră cât se poate de elegantă că pensiile vor crește la nesfârșit, între 60 și 100%. Așa ceva nu s-a văzut nicăieri în lume. Dar dacă vor să facă acest lucru, de unde au banii? Toate instituțiile de finanțare internațională, de la Fondul Monetar la Banca Mondială și Consiliul Fiscal în România, toate au spus foarte clar că dacă pensiile se măresc așa cum dorește sau cum ne spune doamna ministru a Muncii, atunci deficitul bugetar va fi o catastrofă. Ce vom face? Ne vom împrumuta. Vor crește taxele și impozitele de la anul viitor. Adică vor lua de la unii și de la alții. Pe de altă parte, noi nu mai putem împrumuta la dobânzi atât de mari, trebuie să luăm de la cineva care ne împrumută cu dobânzi mici. Cine este acest cineva? Fondul Monetar Internațional. Vom face un acord cu Fondul Monetar Internațional, cu cererile și condițiile pe care acest Fond le pune?”, a întrebat, mai degrabă retoric, profesorul Mircea Coșea.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...


pixel