"Vedem în acest moment o întrerupere a lanţurilor de aprovizionare. Vedem că marile companii care îşi doreau dezvoltarea unor linii de business bazate pe o calitate normală, dar pe un preţ foarte mic, nu mai funcţionează în acest moment. De asemenea, UE şi-a setat anumite obiective, de dezvoltare sustenabilă, de producţie de energie verde. Nu poţi să dezvolţi aceste lanţuri de aprovizionare când te bazezi pe achiziţia de materii prime dintr-o zonă care nu funcţionează pe aceleaşi principii", a spus el, în conferinţa "Reindustrializarea României".
Potrivit lui Spătaru, o companie mare care vine în România atrage după ea zeci, sute de alte companii.
"Din acest motiv, la nivelul Ministerului Economiei, împreună cu Reprezentanţa Permanentă şi cu ataşaţii economici din ambasade am iniţiat această comunicare pentru a atrage investiţii mari. Factorul de multiplicare este esenţial în dezvoltarea economiei. Sprijinirea unor astfel de investitori din partea statului este posibilă cu condiţia creării acestui factor de multiplicare. Pentru că, până la urmă, statul nu face altceva decât să finanţeze o investiţie majoră având la rândul lui venituri prin acest factor de multiplicare. Iar discuţiile pe care le avem cu ministrul Finanţelor duc în această direcţie", a susţinut oficialul în cadrul evenimentului organizat de Ziarul Financiar.
Întrebat ce lipseşte acum ca România să atragă investitorii, Spătaru a răspuns: "Cred că lipseşte acel single point of contact. Aceasta lipseşte de mai mulţi ani în România. Am iniţiat un memorandum la nivelul Guvernului prin crearea unui grup de acţiune din care face parte şi Ministerul Economiei, pentru a putea fi mult mai pragmatici în acest demers. Dacă vine un investitor şi începe să bată la 7-10-15 uşi, fără să aibă o concluzie clară, bineînţeles că decizia trenează şi se orientează spre zone mai favorabile, bate la alte uşi. Haideţi să recunoaştem: este o bătălie internă la nivelul Uniunii Europene pentru relocarea acestor investitori mari".
MAE, anunţ pentru cei care merg, vara aceasta, în Grecia. Noi măsuri puse în aplicare
El a subliniat, de asemenea, că Ministerul Economiei nu şi-a asumat până acum rolul de coalizator. "Ministerul Economiei este ministerul economiei româneşti, nu al economiei de stat. Am început colaborări directe cu asociaţiile de business pentru a discuta posibilitatea de a atrage. Mă refer la relocare, nu doar din Rusia, Ucraina sau Belarus, ci şi din Asia, dar şi la dezvoltarea ulterioară", a precizat acesta, potrivit Agerpres.
România are posibilitatea să vină cu un plan customizat pentru fiecare investitor în parte, a mai spus Spătaru, precizând că în acest moment există discuţii cu cel puţin un mare investitor care vrea să vină în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...