Cine va produce drone în România. Ministrul Economiei a identificat câteva firme
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Radu Oprea / Foto: Gov.ro
Radu Oprea / Foto: Gov.ro
Strategia de dezvoltare a industriei naţionale de apărare se află în faza de avizare internă, ”iar în scurt timp vom veni cu ea către instituţiile avizatoare”, a declarat, miercuri, la Senat, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului”, Ştefan-Radu Oprea.

"Strategia este în lucru în interiorul ministerului. Într-un timp foarte scurt vom veni cu ea către instituţiile avizatoare. Ţinem cont de noile dezvoltări la nivelul Uniunii Europene unde se vorbeşte despre baza europeană a industriei de apărare. Exista o strategie care avea 580 de pagini şi era din păcate secretă. Consider că strategia trebuie să fie publică, pentru a putea discuta în mod corect, în mod onest, cu toţi factorii implicaţi despre strategia de dezvoltare a industriei naţionale de apărare şi despre felul în care ea răspunde interesului esenţial al României. Din această perspectivă, suntem în faza de avizare internă a acestei strategii şi vom ieşi cu ea în circuitul de avizare interministerial şi atunci va publică şi în consultare", a afirmat Oprea, după terminarea discuţiilor din plenul Senatului, la Ora Guvernului, unde a fost prezent, la solicitarea Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România (USR).

Oprea a afirmat că în industria de apărare din totalul de 120 de comanii licențiate, 118 sunt companii private și la ora actuală se fac eforturi ca şi cele 22 de companii cu capital de stat să fie la fel de competitive precum cele cu capital privat.

Ministrul a subliniat că unele discuții privind producția de echipamente și armament deja sunt avansate însă deocamdată nu poate oferi mai multe detalii înainte de a fi semnate contractele, dat fiindcă negocierile sunt încă în curs.

Ministrul a arătat că în ceea ce privește drona românească, că este un proiect în care crede și că au fost deja identificate companii românești care au produse deja foarte performante și ”vom reuși impreună cu MApN și cu Ministerul Cercetării și Inovării să aducem acest proiect al dronei românești mult mai aproape. Sunt lucruri pe care le discut cu colegii mei, atât domnul Tilvăr cât și domnul Ivan cum putem face acest proiect în România”, a punctat ministrul Economiei, Radu-Ștefan Oprea

"Totdeauna avem de recuperat pe zona de producţie pentru că producţia trebuie să satisfacă o nevoie, ştiu foarte bine - şi dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine - planul de înzestrare a armatei. Dorinţa noastră ca industrie naţională de apărare este ca tot mai multe dintre produsele şi echipamentele de care are nevoie astăzi armata română şi celelalte ministere de forţă să le producem în România. Pe foarte multe dintre aceste produse suntem în discuţii avansate cu parteneri pentru a le putea produce în România. Schimbarea fundamentală va fi că prin această ordonanţă, prin această lege a cooperării industriale, vom putea privi în viitor, fiind activi, nu reactivi. Înainte, Legea offset-ului se aplica obligatoriu pentru tot ceea ce MAPN şi celelalte instituţii ale statului român achiziţionau. Deci, veneam după ce această achiziţie se întâmpla, cu offset-ul. Astăzi, prin noua propunere pe care o avem în Parlament, ordonanţă care îşi face efectul, lucrurile pot fi previzionate; discuţiile au loc înainte între Ministerul Economiei şi ministerele de forţă, împreună cu agenţia, astfel încât să ştim, să putem defini proiectul şi în momentul în care se face licitaţia pentru achiziţie să fie în acelaşi pachet şi partea de cooperare industrială, adică ceea ce producem în România în industria naţională de apărare", a explicat oficialul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Start-up-ul nuclear al șefului OpenAI, eșec la bursă

Implicat în mai multe sectoare de vârf, Sam Altman a...

AIE: Cum și-a omorât Rusia gâsca cu ouă de aur

Sectorul rusesc al petrolului și gazelor naturale nu își...

15.000 de lei, bani de la stat pentru unele familii

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse...

BNS reclamă inechitățile din sistemul fiscal

Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului...

Stațiunea Mamaia, făcută praf din două vorbe de Mihai Tudose

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a...

Serviciile Starlink, afectate de furtuna solară

Starlink, divizia de sateliți a companiei SpaceX a lui...

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...


pixel