Potrivit acestuia, conform strategiei naţionale de renovare pe termen lung, până în 2030, o sumă de aproximativ 13 miliarde de euro va fi investită în renovarea clădirilor publice şi private, rezidenţiale şi nerezidenţiale, pentru a îndeplini angajamentele europene privind rata de renovare, reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră. "Aceasta este o provocare majoră, deoarece aceasta implică nu numai surse de finanţare, ci şi forţă de muncă pentru sectorul construcţiilor", a adăugat Virgil Popescu.
Citește și: Expert: Rusia aplică tehnici noi de hărțiure ale statelor din regiune
În cadrul reuniunii informale a Consiliului Energiei a avut loc un schimb de opinii cu privire la dezvoltarea comunităţilor de energie regenerabilă, precum şi autoconsumul de energie electrică regenerabilă, stabilind conceptele de autoconsumatori de energie regenerabilă, fie individual, fie în comun, având în vedere prevederile Directivei (EU) 2018/2001 privind promovarea utilizării surselor regenerabile de energie.
"În legătură cu valul de renovări ale clădirilor în Europa, discuţiile s-au axat pe prioritizarea acţiunilor în trei domenii, şi anume: renovarea clădirilor publice şi a infrastructurii sociale; abordarea necesităţilor energetice de bază şi a clădirilor cu cele mai slabe performanţe şi decarbonizarea clădirilor pe durata întregului ciclu de viaţă", se mai precizează în comunicat.
"La nivel naţional, consumul final de energie în sectorul de construcţii reprezintă 42% din totalul consumului final de energie, din care 34% reprezintă clădiri rezidenţiale, iar restul (aproximativ 8%) clădiri comerciale şi publice", a menţionat Virgil Popescu, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a ministerului.
"Prin mecanismul de redresare şi rezilienţă, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor fi abordate renovările clădirilor publice şi private, de nivel moderat pentru care reducerea minimă a consumului de energie şi a emisiilor de CO2 va fi de 30%, precum şi renovările aprofundate pentru care reducerea minimă a consumului de energie şi a emisiilor de CO2 va fi de 60%, a mai spus ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...