Ministrul Energiei: Vom avea în acest an o lege a energiei eoliene offshore

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Virgil Popescu: Procesul de decarbonare NU se poate fără energie nucleară
Virgil Popescu: Procesul de decarbonare NU se poate fără energie nucleară
Legea energiei eoliene din mare (offshore wind) va fi gata în cel mai scurt timp, în acest an, pentru a permite începerea măsurătorilor pentru viitoarele proiecte, a declarat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a fost prezent la Simpozionul Român al Energiei - SIREN 2021, organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei în perioada 6-8 septembrie.

"Marea Neagră are un potenţial energetic uriaş, atât în subsol, prin zăcămintele de gaze, cât şi în privinţa potenţialului eolian. M-am uitat la proiectul de lege din Comisia de industrii şi cred că putem să îl adaptăm în aşa fel încât să avem cât mai repede o lege şi cred că este cel mai rapid mod de a avea anul acesta o Lege a offshore wind, poate că nu este perfectă, dar să avem o lege ca să putem începe explorările în acea zonă", a spus Popescu.

Acesta a arătat că nu este de acord ca Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale să concesioneze perimetre pentru energia electrică, întrucât această instituţie se ocupă de gestionarea rezervelor subsolului.

În lege vor fi incluse şi noile metode de subvenţionare, precum contractele pentru diferenţă şi banii din Fondul de Modernizare.

Dumitru Chisăliță: Cel mai mare BENEFICIAR al SCUMPIRILOR este STATUL

"Cred că, adaptându-le cu noile mecanisme financiare şi noile scheme de ajutor de stat, putem avea rapid o lege a offshore wind în România, modificând-o în Comisia de industrii, dând un raport şi adoptând-o în plen", a continuat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, fără o lege, investitorii nu se pot apuca de măsurători.

"Hidroelectrica este pregătită să înceapă o investiţie în Marea Neagră şi sunt convins că o să găsească parteneri cu expertiză astfel încât să avem primul parc eolian offshore de 300 de MW cel puţin. Pentru acest lucru este nevoie de întărirea reţelei de transport al energiei şi de închiderea inelului de 400 kV. Am găsit soluţii împreună cu Transelectrica şi o să vedeţi în curând că probabil, Transelectrica va fi printre primii beneficiari ai Fondului pentru Modernizare, poate chiar de anul acesta", a mai spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel