Fitch Ratings confirmă ratingul României, dar ne avertizează. Care sunt consecințele
Rating susţinut de apartenenţa...
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a anunțat că Guvernul analizează mai multe variante pentru reforma fiscală, inclusiv creșterea TVA de la 19% la 21% și comasarea impozitului pe venit cu contribuția la sănătate (CASS). Aceste declarații vin la scurt timp după ce oficialul asigurase populația că nu sunt luate în calcul astfel de măsuri.
Un TVA mai mare, prețuri mai ridicate
Potrivit ministrului, majorarea TVA de la 19% la 21% ar avea un impact direct asupra prețurilor majorității produselor și serviciilor, determinând o creștere de cel puțin două procente. „Sunt analizate variante cu creșterea TVA, varianta cu comasarea impozitului pe venit cu CASS”, a declarat Tánczos Barna pentru observatornews.ro.
Această posibilă măsură fiscală contrastează cu afirmațiile sale din urmă cu câteva zile, când declara că nu există intenții de a modifica cota TVA.
Joi seara, ministrul Finanțelor afirma ferm că „nu luăm în calcul la construcția bugetului majorarea TVA-ului. Nu modificăm nici impozitul pe salarii”.
Începând cu 1 ianuarie, Guvernul a introdus o serie de modificări fiscale, printre care reducerea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 250.000 de euro și majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. Totodată, facilitățile fiscale acordate temporar angajaților din construcții, IT și agricultură au fost eliminate.
Tánczos Barna a declarat că, în prezent, Guvernul nu are în vedere alte modificări legate de impozitarea salariilor. „Au fost făcute modificările asumate de Guvern în ordonanța de ajustări multisectoriale”, a explicat ministrul.
Deficitul bugetar: o provocare continuă
Ministrul Finanțelor a subliniat că România a încheiat anul 2024 cu un deficit de 8,6% și că obiectivul pentru 2025 este reducerea acestuia la 7%. Reforma fiscală este prezentată drept un instrument esențial pentru atingerea acestor ținte.
Cu toate acestea, măsurile propuse, precum creșterea TVA, riscă să afecteze puterea de cumpărare a populației și să crească presiunea asupra mediului de afaceri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Rating susţinut de apartenenţa...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Guvernul s-a decis în privința...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
SUA reacționează la taxele...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...