Analistul economic spune că: ”Discursul pe care Mugur Isărescu l-a ținut este discursul unui profesor de economie, hai să zicem, chiar a unui academician, dar nici într-un caz al guvernatorului Băncii Centrale a României. Adică explicațiile, să zicem, în maniere de manual a situației în care ne aflăm nu satisface pe nimeni”.
Profesorul de economie Mircea Coșea a afirmat că: ”Eu m-aș fi așteptat ca, după eșecurile apariției unor reprezentanți ai băncii (BNR n.r.) care au încercat să mai drege lucrurile după ce ROBOR a crescut foarte mult, apariția pe piață chiar a șefului cel mare să fie cu totul altceva. Adică să vină cu niște explicații în legătură cu ce are de gând să facă banca de acum înainte, pentru că banca are niște instrumente. De exemplu, nu înțeleg de ce Mugur Isărescu nu a mărit dobânda de referință mai demult ca să își protejeze inflația? Așa a luat-o cu picătura, dând posibilitatea ca piața să sară calul. De ce nu ia măsuri în legătură cu ceea ce se întâmplă?”.
Analistul și-a manifestat îngrijorarea spunând că: ”Nu e nici un fel de liniște pentru mine faptul că ne aflăm pe locul 7 în Europa și că nu există țări în Europa care să nu aibă inflație mai mică de 5%. Astea nu sunt lucruri care să fie spuse de un guvernator de bancă, în condițiile în care ROBOR-ul a ajuns un element foarte important în deprecierea puterii de cumpărare și a condițiilor de piață în general ale românilor. Nu cred că este liniștitor ceea ce face domnul Mugur Isărescu. Mie mi se pare, din contră, că este o ieșire de justificare, de explicare a unor lucruri la o manieră peste media de înțelegere a populației obișnuite, tocmai pentru a da impresia că este o chestiune foarte tehnică, foarte specială, foarte intelectuală, care nu poate să fie stăpânită și care este de fapt generală globală, România fiind printre țările lumii în care se întâmplă lucrurile acestea. Adică ceea ce se întâmplă la alții se întâmplă și la noi, ca și cum noi n- am avea niciun fel de securitate internă, printr-o bancă centrală”, a afirmat profesorul Coșea care a continuat explicând că: ”Nu toate țările au o bancă centrală. Ca să lămurim și asta. Deci noi avem instrumente în plus, nu suntem ca Bulgaria. Deci ar fi trebuit să apară măcar câteva promisiuni în legătură cu ce are de gând să facă de acum înainte. Așa ne-a spus, într o manieră cât se poate de delicată, că va continua să crească ROBOR, că n-avem ce face. Asta e!”.
Profesorul de economie Mircea Coșea a mai adăugat că: ”Am rămas deziluzionat că să fiu sincer, mă așteptam la niște lucruri. Totuși, Mugur Isărescu, are statutul lui, are consilierii lui în țară și străinătate. Mă așteptam să vină cu niște explicații mai serioase, pentru că s-a cam aprins societatea împotriva Băncii Naționale cu ROBOR-ul ăsta și, vrând-nevrând, Banca Națională a intrat și ea într-un con de culpabilitate. Dar așa doar ne-a explicat ce se întâmplă în lume și stați să vedeți că nu avem ce face”, a conchis profesorul Mircea Coșea.
Citește și: Mugur Isărescu atrage atenția: Vremea dobânzilor mici, negative, a fost depășită
Mugur Isărescu a făcut mai multe remarci legate de evoluția ROBOR și, mai mult sau mai puțin voalat, a ”tras de urechi” băncile comerciale care au dus indicele la nivelul actual.
Guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu, vorbind despre cei care trebuie să plătească rate care au crescut foarte mult din cauza evoluției ROBOR, a afirmat că: ”Suntem în empatie totală, nu este deloc plăcut. Nu este ușor să plătești sume mai mari, dar mesajul nostru pe care îl dăm de un an și ceva, este că perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine. Nu are niciun rost ca noi, ca și dumneavoastră, să mai vindem iluzii. Deci acestea vor fi, să spunem, dobânzile relativ normale, cu mențiunea că ROBOR a cam sărit calul. S-a dus cam mult dincolo de ceea ce am întreprins noi cu rata de politică monetară”.
Noi măsuri pentru cei cu dificutăți la amânarea ratelor
Șeful BNR a mai explicat că: ”Alte măsuri sunt în discuție și există pentru cei care au dificultăți și această amânare a creditelor, pentru cei care au o situație specială și cercul de negociere a diferendelor cu băncile care funcționează foarte bine și legea dării în plată. Sunt foarte multe posibilități de a negocia situațiile deosebite pentru cei care nu pot să plătească”, a explicat Isărescu după care a mai adăugat că: ”Mai trebuie să fac o mențiune și asta iarăși pentru toată lumea. Normele de creditare au fost întocmite de așa natură încât nu oricine se putea duce să ia un credit. Cu acest exemplu, cred, de 70.000 de dolari, 300.000 nu orice persoană cu venituri mici se putea împrumuta la aceste aceste sume. Deci, mesajul este că aceasta este o situație care va rămâne. Dorim să nu mai creștem ratele de dobândă și odată cu reducerea inflației, să înceapă să meargă ele în jos, ca acum!”. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...