Mircea Coșea: N-ai ce să le recomanzi oamenilor decât să devină propriii lor miniștri de finanțe
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Mircea Coșea
Mircea Coșea
Pe fondul creșterii inflației, economistul Mircea Coșea a venit cu recomandări financiare pentru români, sfaturi bune de aplicat în următoarea perioadă.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Mircea Coșea a spus ce se va întâmpla cu veniturile românilor în următoarele luni și le-a recomandat acestora cum să-și chibzuiască economiile:

„În următoarele luni, populația nu va mai avea bani ca să cheltuiască pentru că tot ce s-a întâmplat în ultimele luni, această creștere extraordinară a inflației, a costurilor la energie, la carburanți, în condițiile în care nu au crescut și veniturile, deloc, nici la salarii și nici la pensii, face ca banii populației să se diminueze ca potențial de lichiditate. Nu cred că populația va face apel acum la bănci ca să scoată din economiile pe care le au sau să umble la saltea... dacă au bani la saltea. Le e teamă de viitor și își vor reduce consumul. În următoarele 3-4 săptămâni vom asista la o scădere importantă a consumului, ceea ce nu-i deloc pozitiv pentru o economie care are nevoie de consum“, a explicat profesorul Mircea Coșea, pentru DCNews.

„Putem ajunge la un atentat la calitatea sănătății populației“

„Nu ai ce să le recomanzi oamenilor decât să devină proprii lor miniștri de finanțe, să-și gospodărească banii în așa fel încât să poată trece peste perioada asta. Nu cred că e convenabil acum să iei credite.

Eu mă refer la acest segment de populație care are probleme cu veniturile și nu la acea pătură subțire de populație care își permite tot timpul să cumpere mașini noi ca să plece în Zanzibar în concediu. Mă refer la grosul populației care sigur că își va reduce consumul. În prima etapă va fi o scădere a calității vieții, nu a standardului de viață. Vom asista la un consum aproape identic pentru mâncare. Nu se va reduce cheltuiala pentru mâncare, dar se va reduce cheltuiala pentru alte lucruri care țin de calitatea vieții, cum ar fi petrecerea timpului liber, banii pentru cultură, pentru sănătate, pentru copii și tot ceea ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor în care trăiește omul în afară de mâncare. Se vor reduce cheltuielile pentru îmbrăcăminte, pentru cărți, pentru spectacole.

Dacă lucrurile nu se rezolvă în 3-4 luni, vom trece în etapa a doua în care va scădea și nivelul de trai, adică se vor reduce și cheltuielile pentru mâncare. Nu neapărat prin cantitate, ci prin calitate, pentru că oamenii vor căuta mărfuri din ce în ce mai ieftine care nu sunt de calitate, iar atunci vom intra într-o situație care previne o intrare într-un atentat la calitatea sănătății populației. Lucrurile merg în jos în toate domeniile.“, a spus, la DC News, economistul Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel