Mircea Coșea: N-ai ce să le recomanzi oamenilor decât să devină propriii lor miniștri de finanțe
Autor: Antonia Popescu | 12 mai 2022, 19:21
Mircea Coșea
Mircea Coșea
Pe fondul creșterii inflației, economistul Mircea Coșea a venit cu recomandări financiare pentru români, sfaturi bune de aplicat în următoarea perioadă.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Mircea Coșea a spus ce se va întâmpla cu veniturile românilor în următoarele luni și le-a recomandat acestora cum să-și chibzuiască economiile:

„În următoarele luni, populația nu va mai avea bani ca să cheltuiască pentru că tot ce s-a întâmplat în ultimele luni, această creștere extraordinară a inflației, a costurilor la energie, la carburanți, în condițiile în care nu au crescut și veniturile, deloc, nici la salarii și nici la pensii, face ca banii populației să se diminueze ca potențial de lichiditate. Nu cred că populația va face apel acum la bănci ca să scoată din economiile pe care le au sau să umble la saltea... dacă au bani la saltea. Le e teamă de viitor și își vor reduce consumul. În următoarele 3-4 săptămâni vom asista la o scădere importantă a consumului, ceea ce nu-i deloc pozitiv pentru o economie care are nevoie de consum“, a explicat profesorul Mircea Coșea, pentru DCNews.

„Putem ajunge la un atentat la calitatea sănătății populației“

„Nu ai ce să le recomanzi oamenilor decât să devină proprii lor miniștri de finanțe, să-și gospodărească banii în așa fel încât să poată trece peste perioada asta. Nu cred că e convenabil acum să iei credite.

Eu mă refer la acest segment de populație care are probleme cu veniturile și nu la acea pătură subțire de populație care își permite tot timpul să cumpere mașini noi ca să plece în Zanzibar în concediu. Mă refer la grosul populației care sigur că își va reduce consumul. În prima etapă va fi o scădere a calității vieții, nu a standardului de viață. Vom asista la un consum aproape identic pentru mâncare. Nu se va reduce cheltuiala pentru mâncare, dar se va reduce cheltuiala pentru alte lucruri care țin de calitatea vieții, cum ar fi petrecerea timpului liber, banii pentru cultură, pentru sănătate, pentru copii și tot ceea ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor în care trăiește omul în afară de mâncare. Se vor reduce cheltuielile pentru îmbrăcăminte, pentru cărți, pentru spectacole.

Dacă lucrurile nu se rezolvă în 3-4 luni, vom trece în etapa a doua în care va scădea și nivelul de trai, adică se vor reduce și cheltuielile pentru mâncare. Nu neapărat prin cantitate, ci prin calitate, pentru că oamenii vor căuta mărfuri din ce în ce mai ieftine care nu sunt de calitate, iar atunci vom intra într-o situație care previne o intrare într-un atentat la calitatea sănătății populației. Lucrurile merg în jos în toate domeniile.“, a spus, la DC News, economistul Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?