Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Aceasta a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază, până la -0,25%, o mișcare dramatică care a făcut ca francul să urce cu până la 2% față de euro, aducând la vedere paritatea dintre cele două monede.
Alăturându-se vagonului global de înăsprire monetară, factorii de decizie politică elvețieni, conduși de președintele Thomas Jordan, și-au majorat, de asemenea, previziunile privind inflația și au declarat că ar putea fi necesare mai multe măsuri.
Aprecierea francului după acest anunț l-a plasat în cursa pentru cea mai mare creștere din ianuarie 2015, când BNS a eliminat plafonul pe care îl impunea asupra monedei. Ca și în cazul anunțului de joi, și aceasta a fost o decizie șocantă.
Problema francului elvețian
SNB a luptat mult timp împotriva forței francului paradisiac, dar ultimele acțiuni marchează un pivot major. În timp ce Jordan a declarat că perspectiva cursului de schimb este incertă, iar SNB va rămâne "activă" pe piața valutară, banca centrală nu a repetat descrierea sa de lungă durată despre franc ca fiind "foarte apreciat".
De asemenea, a oferit o opțiune cu două sensuri pentru intervenții. Nu numai că este pregătită să intervină împotriva aprecierii excesive, dar a amenințat și că va vinde francul dacă acesta slăbește.
"Vom observa îndeaproape evoluțiile și suntem pregătiți să luăm măsurile necesare în orice situație", a declarat Iordania într-un discurs după decizie.
Majorarea surprinzătoare a ratei a venit în paralel cu o modificare a perspectivelor privind inflația, pe care BNS o vede acum la 2,8% în acest an, 1,9% în 2023 și 1,6% în 2024. Această cifră este considerabil mai mare decât în martie, când au prezis 2,1% în acest an și 0,9% în 2023 și 2024.
"BNS a fost suficient de curajoasă să folosească această oportunitate pentru a se normaliza", a declarat David Kohl, economist șef la Julius Baer, la Bloomberg Television. Un franc puternic "este mai puțin de temut în acest moment - într-un mediu în care trebuie să te îngrijorezi de inflație, o monedă puternică este un lucru bun, în special atunci când inflația este importată".
Un rău mai mic?
Decizia de joi a divizat în prealabil investitorii și economiștii, piețele financiare estimând o majorare a ratei principale.
Măsura luată de SNB a venit la doar câteva ore după ce Rezerva Federală a SUA și-a intensificat propria luptă împotriva inflației galopante cu o majorare de 75 de puncte de bază. Se preconizează că Banca Angliei își va majora rata de referință în cursul zilei de joi.
De asemenea, aceasta preîntâmpină o majorare a ratei în zona euro vecină. Banca Centrală Europeană - a cărei poziție SNB a avut tendința de a o urma - va începe să ridice ratele abia luna viitoare, urmând ca o alta să aibă loc în septembrie.
Înăsprirea BCE a întâmpinat deja dificultăți, factorii de decizie politică fiind nevoiți să organizeze miercuri o reuniune de urgență din cauza unei creșteri a randamentelor în unele țări din zona euro.
Citește și: Rezerva federală a SUA a majorat dobânda cu 75 de puncte, o premieră din 1994
Rezerva federală a Statelor Unite, Banca Centrală a țării, a luat din nou prin surprindere mediul de afaceri.
Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată.
De asemenea, Fed a estimat o încetinire a economiei şi un avans al ratei şomajului în următoarele luni, transmite Reuters.
Nu este ultima acțiune de acest gen
Președintele Rezervei federale, Jerome Powell, a declarat că instituția pe care o conduce dispune de instrumentele necesare pentru a limita inflația și că este "hotărâtă" să inverseze curba și să readucă inflația la obiectivul propus de 2%.
"Evident, creșterea de 75 puncte de bază" a ratelor dobânzilor anunțată miercuri de Fed "este neobișnuit de mare", dar "din perspectiva zilei de astăzi, o creștere de 50 sau 75 de puncte de bază pare foarte probabilă la următoarea noastră ședință", a declarat Powell într-o conferință de presă. El a insistat că Fed rămâne foarte atentă la riscurile unei inflații ridicate și că este ferm determinată să o determină să scadă.
Datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii arată că în ritm anual preţurile de consum au crescut la 8,6% în mai (de la 8,3% în aprilie), ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...