La Beijing, șeful diplomației de la Kremlin s-a întâlnit cu ministrul de Externe al țării gazdă, Wang Yi. După întrevedere, acesta din urmă a declarat că Beijingul sprijină continuarea discuțiilor ruso-ucrainene și rezultatele obținute în cadrul dialogului dintre cele două țări.
China este în favoarea unei dezescaladări rapide a conflictului ucrainean. Wang Yi a subliniat că Beijingul sprijină eforturile Moscovei și ale altor țări care încearcă să evite o criză umanitară de amploare. Scurt și fără alte detalii. O declarație neutră, care nu angajează cu nimic China. Mai degrabă o declarație diplomatică de distanțare față de Moscova. Este adevărat, nu se cunosc detaliile discuțiilor purtate în spatele ușilor închise, departe de urechi indiscrete.
Oricum, joi Lavrov va sosi la New Delhi într-o vizită de două zile, în contextul în care cele două state caută modalităţi de a menţine relaţiile comerciale şi în alte domenii în pofida crizei din Ucraina. Vizita va fi doar a treia a lui Lavrov în străinătate de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, şi urmează după o deplasare în Turcia pentru discuţii cu omologul său ucrainean în această lună şi după întâlniri în China începute miercuri.
Deşi atât India, cât şi China au făcut apel la o încetare imediată a focului în Ucraina, au refuzat să condamne explicit invazia rusă. Totodată, au continuat să cumpere materii prime din Rusia, lovită puternic de ample sancţiuni occidentale. Potrivit unei surse guvernamentale indiene, care a cerut anonimatul, oficialii Ministerului de Externe ar putea discuta crearea unui mecanism de plăţi cu Rusia, ale cărei bănci se află sub sancţiuni occidentale.
Citește și Rușii vor să inventeze alți BANI ca să supraviețuiască. Le-a ajuns cuțitul la os
Înaintea vizitei lui Lavrov, oficiali indieni vor avea convorbiri cu diplomaţi din SUA şi Marea Britanie la New Delhi, conform unor anunţuri oficiale din aceste două ţări. Ambele doresc ca India să se îndepărteze treptat de Rusia. India a devenit unul din cei mai mari cumpărători de materii prime din Rusia după ce comunitatea internaţională a început izolarea Moscovei în urma atacării Ucrainei.
Atrasă de discounturi considerabile la ţiţeiul brut din Rusia, India a achiziţionat cel puţin 13 milioane de barili după 24 februarie, comparativ cu circa 16 milioane de barili importaţi din aceeaşi ţară în întregul an 2021. Totodată, India ia în considerare să-şi dubleze importurile de cărbune cocsificabil din Rusia pentru industria oţelului.
De asemenea, Reuters a transmis marţi că India a convenit să cumpere 45.000 tone de ulei de floarea soarelui din Rusia, pentru luna aprilie, după ce livrările din Ucraina au încetat. Cantitatea este mai mult decât dublul mediei lunare de anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 27 noiembrie.
Bursa de Valori Bucureşti a...
Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...
Commerzbank subliniază...
Se profilează o decizie crucială pentru TikTok în...
Moneda rusească s-a depreciat...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Marius Budăi, fost ministru al...
Potrivit Bloomberg, analiza...
Guvernul se reunește astăzi la...
OpenAI, compania din spatele...
Copiii în vârstă de până la 16...
Această măsură vine în...
Adrian Ţuţuianu, secretarul...
Cele mai importante știri ale zilei. Azi vă aducem în...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...