Misterul lacului Scheletelor din Himalaya, o enigmă pentru cercetători

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Oamenii de știință nu găsesc explicații
Oamenii de știință nu găsesc explicații
Rezultatele analizei ADN a osemintelor descoperite pe malul Lacului Roopkund, cunoscut drept Lacul Scheletelor, a demonstrat că istoria acestui loc este și mai misterios decât s-a crezut până acum. 

Zvonuri legate de sutele de schelete umane care zac pe malul acestui lac circulă încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Prin anii 1950 aici au fost descoperite 500 de schelete, iar un deceniu mai târziu a fost efectuată prima analiză, în urma căreia s-a stabilit că multe dintre oseminte aparțin unor oameni care au trăit în primul mileniu al erei noastre, vârstele lor fiind răsfirate pe durata mai multor secole.

Nici una dintre ipotezele avansate - de la moartea unui mare grup de persoane provocată de o alunecare de teren până la o ploaie cu grindină de dimensiuni impresionante - nu explică în totalitate proveniența acestoro oseminte. Analiza ADN efectuată de oameni de știință din India, Statelor Unite și Germania, ar fi trebuit să ofere cercetătorilor cheia pentru elucidarea misterului. Rezultatele i-au băgat și mai tare în ceață pe specialiști. În loc de răspunsuri, ei s-au trezit în fața și mai multor întrebări.

”Metodele utilizate la analiza ADN și care stabilesc regimul alimentar sau vârsta osemintelor ne-au condus la concluzia că istoria Lacului Scheletelor este mult mai complicată decât am presupus”, a recunoscut David Reich, expert genetician al Școlii de medicină din cadrul Universității Harvard.

Teorii și ipoteze desființate de rezultatul analizelor

În total, au fost studiate ADN-urile a 23 de bărbați și 15 femei, ale căror oseminte au fost găsite lângă lac. S-a constatat că rămășițele pământești ale celor 38 de oameni aparțin unor grupuri genetice existente și acum în India, Creta și Grecia. Toți au decedat în ani diferiți, ceea ce anulează ipoteza despre o alunecare impresionantă de pământ. Între cei 23 de bărbați și 15 femei nu există legături de rudenie. Unii au murit tineri, alții când au ajuns deja la bătrânețe. Mai mult, nu s-au găsit dovezi care să ateste ideea unei epidemii nimicitoare.

Citește și Partea nevăzută a Lunii ascunde o anomalie

De asemenea, nu rămâne în picioare nici altă teorie legată de pelerinii care, în drumul lor către locuri sfinte, și-au fi găsit sfârșitul pe malul misteriosului lac din Himalaya. ”Este absurd să crezi așa ceva. Locul nu avea nici o importanță pentru pelerini. Un loc întunecat și murdar”, s-a revoltat William Sachs, autorul unei lucrări despre cultul Nanda Davi.

Oamenii de știință ridică din umeri și se declară neputincioși să descifreze misterul Lacului Scheletelor. În opinia lor, multe oseminte se ascund și în apele lacului. Iata de ce, spun ei, nu vom afla, probabil niciodată ce i-a adus pe acei oameni în acel loc și nici de ce au murit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex

pixel